Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-05 21:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholms-foraldrar-fick-fel-information-om-corona/

STHLM

Stockholms föräldrar fick fel information om corona

Stockholms föräldrar nåddes under dagen av felaktig information om coronaviruset.

– Det är mycket information i omlopp nu men det som gäller är att man ska stanna hemma två dygn efter det att man är fri från symtom, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

På torsdag fick skolor och förskolor i Stockholm information om hur de ska förhålla sig till det nya coronaviruset. Informationen som publicerades på Skolportalen av Stockholms stad uppgav att sjuka kan återvända till skolan så snart de är utan symtom:

”Enligt Folkhälsomyndigheten är vi i ett skede där alla som uppvisar något symtom på luftvägsinfektion, hosta eller har förhöjd feber stannar hemma tills denne är helt symtomfri.”

 Men detta är fel.

– Det som gäller är att man ska stanna hemma ytterligare två dygn efter det att man är symtomfri. Utskicket från Stockholms stad är inte korrekt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Amina Manzoor: Två månader med det nya coronaviruset – det här vet vi (och inte) 

Anni Sandgren, som är rektor på Förskolan Gamla Bromstensvägen 111, är en av många som fått de felaktiga direktiven:

– Det kan vara svårt att hålla ordning på all information och alla länkar som vi får, så mycket uppdateras hela tiden. Därför avvaktar vi alltid med att gå ut för att få med det senaste annars blir det ju fel.

Anders Tegnell konstaterar att det finns väldigt mycket information ute just nu men att det är det som står på Folkhälsomyndighetens webbplats som gäller.

– Tidigare hade vi ett annat ställningstagande men nu testar vi i allmänhet inte folk över huvud taget utan enbart folk inom sjukvården. Den grupp som vi tidigare var relativt säkra på inte innehöll någon med coronavirus kan nu visa sig bära på viruset, då behöver vi ha lite mer marginal för att vi inte ska få mera smittspridning.

DN söker Stockholms stad för en kommentar.