Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stockholms första parkourbana invigs

De klänger på husfasader, och gör volter i anslutning till trappor, murar och räcken. Det som började som några unga fransmäns akrobatiska övningar på 80-talet har slagit igenom som en ny populär sport: Parkour.

På onsdagen invigs Stockholms stads första egna parkourbana i Vällingby. Parken och lekplatsen på Nälstafältet håller som bäst på att rustas upp, och har gett plats åt den växande sporten. Sedan tidigare finns det endast en färdigbygd parkourbana i Stockholm, belägen i Solna.

– Visst är det lite av en chansning, säger Carina Herdin-Ringstedt, parkingenjör på Hässelby-Vällingbys stadsdelsförvaltning.

Parkourfilmer på Youtube visar unga som smidigt tar sig över, under och runt naturliga hinder på stan och i skogen. Det senaste året har antalet aktiva i Sverige fördubblats. De flesta är mellan 12 och 25 år.

Utövarna har ofta fått arga blickar när de har tränat på stan.

– En del har trott att vi är höga eller fulla. Men nu börjar folk vänja sig och fler känner till sporten, säger Martin Svenselius från Parkour Academy, som själv har utövat parkour i sju år och undervisar i sporten.

Under invigningen i Vällingby kommer han och andra parkorutövare finnas på plats för att visa hur banan kan användas. Den nya banan lär dock inte betyda att träningsformen flyttar ifrån stadsmiljön.

– Banan är bra, speciellt för nybörjare. Men jag kommer fortsätta att träna på stan. Det ger en speciell känsla, säger Martin Svenselius.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.