Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-14 22:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholms-nya-skrapgeneral-ska-halla-parkerna-rena/

STHLM

Stockholms nya skräpgeneral ska hålla parkerna rena

Anna Haglund tillträdde jobbet som Stockholms ”skräpgeneral” för en månad sedan och hon vittnar om att pressen på henne och hennes medarbetare är hög.
Anna Haglund tillträdde jobbet som Stockholms ”skräpgeneral” för en månad sedan och hon vittnar om att pressen på henne och hennes medarbetare är hög. Foto: Jonas Lindkvist

Med sol och sommar kommer också – som ett mycket oönskat brev på posten – skräpet.

– En utmaning på flera plan, konstaterar Anna Haglund, Stockholms stads nya skräpgeneral.

Hon ska samordna trafikkontoret och tretton stadsdelars jobb med en av de frågor som berör stockholmarna mest – nedskräpningen.

Klockan 04.30 i måndags morse gick Ahmed Kahn till jobbet i Rålambshovsparken. Då låg skräpet efter helgens nationaldagsfirande och studentfestande utspritt som en matta över parken. ”En katastrof”, beskrev Ahmed situationen när DN träffade honom vid 8-tiden på morgonen. Då hade han och en kollega redan samlat ihop allt skräp i säckar – de flesta stockholmarna slapp alltså se den omfattande nerskräpningen.

– Det är mest en massa förpackningar som kan kopplas till mat och dryck, konstaterade Ahmed som avböjde att fotograferas när han knöt ihop den sista säcken.

Att hans jobb gör både nytta och skillnad är dock tydligt för honom, vilket han tycker känns bra.

Bild 1 av 2 Klockan 8 på måndagsmorgonen var Rålambshovsparken rensad på allt skräp från helgens sommarfirande. Närmare 50 fulla säckar med sopor blev det.
Foto: Ulrika By
Bild 2 av 2 För att stockholmarna ska slippa se skräpet börjar skärpplockarna jobba väldigt tidigt dag efter helgdag. Här delar av skörden efter nationaldagen.
Foto: Ulrika By

För Anna Haglund – som sedan en månad är den person som ska samordna allt som har med nedskräpning av stadens parker och gator – handlar det nya jobbet om en rivstarta.

– Vi kraftsamlar inför sommaren, lovar hon samtidigt som hon vittnar om att pressen på henne och alla medarbetare är hög.

Samtidigt vill hon sticka ut hakan:

– Om man kommer till Rålis och det ser ut som en soptipp – då kanske man ska ta en funderare på var felet ligger. Är det den som inte hunnit städa eller den som skräpat ner?

Anna Haglund efterlyser en attitydförändring. ”Om alla tog med sig de förpackningar hem som de lyckas ta med sig till parken skulle det se helt annorlunda ut.”
Anna Haglund efterlyser en attitydförändring. ”Om alla tog med sig de förpackningar hem som de lyckas ta med sig till parken skulle det se helt annorlunda ut.” Foto: Jonas Lindkvist

Drygt 1.000 lovlediga skolungdomar och och 85 extra så kallade stockholmsvärdar, som anställs i tio månader, ska hur som helst se till att det städas. I parkerna gäller att alla entreprenörerna ansvarar för att det börjar städas i tid, varje dygn. För Ahmed Kahn betyder mycket skräp lika med tidig morgon.

– Vi har flera utmaningar. En är att behovet av städning är väderberoende, ungefär som snöröjningen. Den andra är givetvis att få människor att ändra attityd; om alla tog med sig de förpackningar hem som de lyckas ta med sig till parken skulle det se helt annorlunda ut, konstaterar Anna Haglund.

En annan oönskad företeelse är att antalet ”tjuvtippar” ökar. Så väl byggföretag som privathushåll som renoverar fastigheter dumpar helt enkelt rivningsmaterial utomhus.

– Det sker förstås inte i Rålambshovsparken, men allt oftare i buskage och skogspartier hittar vi den typen av skräp. Det ser inte bara väldigt illa ut, det kan också vara miljöfarligt, konstaterar Anna Haglund.

Hon ska arbeta brett – och samordna så väl trafikkontoret (som har ansvar för städningen längs med gatorna) och de tretton stadsdelarnas (som ansvarar för parker och grönområden) arbete med frågan. Involverad är också exploateringskontoret, alla de entreprenörer staden anlitar, fastighetsägare och privata byggherrar.

Anna Haglund är den som ska samordna städinsatserna utomhus i Stockholms 13 stadsdelar.
Anna Haglund är den som ska samordna städinsatserna utomhus i Stockholms 13 stadsdelar. Foto: Jonas Lindkvist

– Målet är att vi ska jobba smartare, mer effektivt och miljövänligare. Alla avtal ska ses över och goda exempel spridas, säger hon som ska hålla koll på fyra olika entreprenörer och sjutton olika driftavtal som tecknats.

Flera nya grepp testats i jakten på en renare stad. Skräpkorgarna ska bli mer fågel- och råttsäkra och möjligheten att källsortera på plats ska förbättras – det är några av dem.

Just nu pågår också ett försök med 37 skräpkorgar med ultraljudssensorer som säger till när det närmar sig tömningsdags. Nästa år ska hela stadsdelarna Farsta och Skarpnäck utrustas med dessa papperskorgar i ett storskaligt försök.

– Det handlar om att jobba smartare, ta den digitala tekniken till hjälp – vi ska ju inte åka ut och tömma om det inte är fullt, det leder ju bara till onödig trafik, säger Anna Haglund.

Hornsberg, Rålambshovsparken och Tantolunden är några av de platser som behöver extrainsatser när vädret är vackert.
Hornsberg, Rålambshovsparken och Tantolunden är några av de platser som behöver extrainsatser när vädret är vackert. Foto: Jonas Lindkvist

Utöver det fortgår stadens satsning på solcellskomprimerade skräpkorgar. De är av modell större och skärpet pressas ihop för att man ska få plats med mer. I dag finns det 1.059 stycken utplacerade på strategiska platser runt om i stan. Det är en ökning med 200 under det senaste året.

Totalt har staden drygt 11.000 skräpkorgar. Av dem står hälften på gatumark och tillhör trafikkontoret, resten är stadsdelarnas och finns till exempel i parker och grönområden.

Stockholm stad säger sig veta var det behövs extrainsatser när vädret är vackert. Hornsberg, Rålis och Tanto är hot spots.

Anna Haglund säger att hon inte kan svara på om det finns tillräckligt med skräpkorgar på de platser där många stockholmare samlas. ”Vi håller på med en inventering och kartläggning av hela verksamheten. I augusti har jag en bättre bild.”
Anna Haglund säger att hon inte kan svara på om det finns tillräckligt med skräpkorgar på de platser där många stockholmare samlas. ”Vi håller på med en inventering och kartläggning av hela verksamheten. I augusti har jag en bättre bild.” Foto: Jonas Lindkvist

Finns det verkligen tillräckligt med skräpkorgar där?

– Jag kan tyvärr inte svara på det i dag. Vi håller på med en inventering och kartläggning av hela verksamheten. I augusti har jag en bättre bild.

– Men vi vet ju som sagt var människor och skräpmängd ökar med antalet soltimmar. Där försöker vi städa frekvent.

Läs mer:

Ökande antal klagomål om nedskräpning i Stockholm

De dyker efter skräpet som stockholmarna dumpat i vattnet

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt