Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stockholms politiker förbjuder julsånger

Driften med Miljöpartiet blev droppen – för socialdemokrater och moderater. Nu stoppas julsångerna i Stadshuset. ”En del av vårt kulturarv går i graven”, säger Lotta Edholm (FP) besviket.

Efter kommunfullmäktiges sista sammanträde för året samlas vänner och motståndare till traditionsenlig julfest i Stadshuset. Ett lika självklart inslag som sill och skinka har varit den julsångstävling där partierna gjort upp med specialskriva låtar – fram till nu, vill säga.

I fjol hamnade traditionen i riksmediernas strålkastarljus, sedan S-borgarrådet Tomas Rudin rasat mot det centerpartistiska vinnarbidraget – en nidvisa mot Miljöpartiet. Tilltaget borde diskuteras på gruppledarnivå, krävde han då. Så blev det också. Inför årets julfest, den 17 december, stoppas sångerna.

– Vi hade gruppledaröverläggning innan budgetdebatten, och ur det blå föreslogs då att man skulle lägga ner den här traditionen. Sten Nordin (M) och Karin Wanngård (S) var mest emot, berättar Per Ankersjö (C), vars parti redan hunnit färdigställa årets bidrag.

– De hade egentligen inga argument mer än att det var ett tråkigt inslag.

Ankersjö medger att det funnits en del ”knorrande” mot sångerna, men att de samtidigt haft ett ”starkt parlamentariskt stöd”.

– Själva idén är att man ska vara lite elak mot varandra. Miljöpartiet hade exempelvis en sång om oss, ”Det är borgarnas fel”, som var väldigt rolig. Det är mycket vacker och nyskapande kultur som man nu går miste om.

Enligt Folkpartiets Lotta Edholm har julsångstraditionen anor från 1980-talet.

– FP, C och MP gjorde kraftigt motstånd, och jag misstänker att det hänger ihop med att vi tre brukar ha de bästa julsångerna.

Edholm tycker inte att nidvisorna spårat ur. Hon tror att enskilda ledamöter har reagerat.

– Men jag tycker att elakheterna har spridits ganska jämnt. Kränktheten har varit jämnt fördelad.

Kommer FP, C och MP att kuppa in en gemensam sång på julfesten?

– Nej, man viker sig för majoriteten. Men det är upprörande att man på det här sättet bryter mot alliansöverenskommelsen. M, S, V och KD är ju en synnerligen ohelig allians, stämningen i gruppen har varit lite dyster sedan dess.

Moderaterna i Stadshuset vill inte kommentera beslutet. De socialdemokratiska borgarråden vill inte heller uttala sig om julsångsförbudet, men enligt presschefen Tomas Gustavsson anser man att det varit ”lite väl många personpåhopp” på senare år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.