Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 23:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholms-sjukvardsdirektor-alla-alderskategorier-drabbas-ingen-gar-saker/

STHLM

Antalet avlidna i Stockholm minskar

20:05. Region Stockholm presenterade ålder och kön för patienter med covid-19 som skrivs in respektive ut från sjukhusen.

Fler män än kvinnor är inskrivna med covid-19 på Stockholms läns sjukhus. Andelen avlidna är störst i åldersgrupperna från 60–69 och uppåt. Det säger sjukvårdsdirektör Björn Eriksson. Men antalet avlidna per vecka i Stockholm har minskat något. 

– Det har avtagit de senaste två veckorna, säger Björn Eriksson.

– Jag har tidigare jämfört krisen med en storm. Nu är det full storm och full styrka. Vi måste pressa ner kurvan. Vi börjar se tecknen på att vinden börjar lätta, men det är verkligen på marginalen och det är alldeles för tidigt att lätta på restriktionerna. Fortsätt med den goda vanan att tvätta händerna och tänk på att kollektivtrafiken är till för dem som måste åka till jobbet, säger Björn Eriksson när Region Stockholm på måndagen för första gången presenterar ålder och kön för de patienter med covid-19 som skrivits in respektive ut från sjukhusen i Stockholmsområdet.

Att trycka ner kurvan är också avgörande för vårdpersonalen i Region Stockholm konstaterar han vidare.

– Om vårdens personal blir allt för trötta så klarar vi inte av att hålla så många vårdplatser som vi har öppna.

 

Antalet avlidna i Region Stockholm är uppe i 1.428, men har avtagit under de två senaste veckorna. Totalt sjukhusvårdas knappt 1.000 patienter med covid-19.

– Det är mycket höga siffror, säger Björn Eriksson.

Men en ljusglimt mitt i pandemin är att antalet avlidna per vecka i Stockholm sjunker. 

– Det har avtagit de senaste två veckorna, säger Björn Eriksson.

”En stor andel av de äldre inlagda avlider, sjukdomen är allvarligare ju äldre du är”, säger Björn Eriksson.
”En stor andel av de äldre inlagda avlider, sjukdomen är allvarligare ju äldre du är”, säger Björn Eriksson. Foto: Thomas Karlsson

Covid-19 slår väldigt olika i olika åldersgrupper, enligt Björn Eriksson. Men ingen går säker, Region Stockholms statistik visar att den drabbar alla åldersgrupper.

– Med ökande ålder ökar antalet inskrivna, vi ser en ”knix” från åldersgruppen 60–69 och upp uppåt. Vad värre är att en stor andel av de äldre inlagda avlider, sjukdomen är allvarligare ju äldre du är, säger Björn Eriksson.

Av de som är inskriva i slutenvården med covid-19 är 59 procent män och 41 procent kvinnor.

Antalet utskrivna från sjukhus ökar, förklarar Björn Eriksson vidare. Det är flest män som som skrivs ut, detta eftersom det är fler män än kvinnor som vårdas för covid-19. 

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) hyllar medarbetarna i sjukvården.

– Att så många covidpatienter blir bättre och kan skrivas ut från sjukvården är otroligt glädjande och det är tack vare våra medarbetare som har hög kompetens och gör ett fantastiskt jobb under tuffa förhållanden.

Men även Irene Svenonius framhåller att det är för tidigt och för riskfyllt att blåsa faran över. 

– De uppoffringar i vardagen som vi alla tvingas göra kanske börjar kännas lite jobbiga, men de är helt och hållet nödvändiga för att de som sliter i främsta ledet ska orka hela vägen, säger hon. 

Även antalet besök på länets närakuter minskade under mars.

– Vi har tolkat det som att fler isolerar sig, men det kan inte vara hela förklaringen. Det är viktigt att man söker vård om man behöver det, man ska inte tveka, säger Björn Eriksson.

 

 

Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på Trafikförvaltningen.
Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på Trafikförvaltningen. Foto: Thomas Karlsson

Resandet med SL har minskat kraftigt konstaterar Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på Trafikförvaltningen, under pressträffen.

– Stockholmarna har i hög grad hörsammat att inte åka kollektivt, stockholmarna ska ha ett stort tack, säger hon.