Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stockholms slott renoveras i 20 år

Stenarbetaren Curt Lind är en av hantverkarna som börjat renovera Stockholms slott.
Stenarbetaren Curt Lind är en av hantverkarna som börjat renovera Stockholms slott. Foto: Jonas Ekströmer
Stockholms slott ska få en rejäl ansiktslyftning. Under de kommande 20 åren ska slottet renoveras för en halv miljard kronor.

Det blir den största restaureringen av slottet på över 100 år. Den första etappen av arbetet har redan inletts på norra fasadens östra flygel.

Slottets fasader har länge varit i dåligt skick. Den gotländska sandstenen vittrar sönder och när en balusterdocka föll från taket 2005 insåg Statens fastighetsverk att läget var akut.

– Det är i första hand den sten som utgör en tredjedel av slottets fasadyta som vi tvingas byta ut och förnya eftersom den är i mycket dåligt skick, säger slottsarkitekt Andreas Heymowski till TT.

Renoveringen är tidsödande och mycket komplicerad. Arbetet har börjat på slottets norra sida som utsetts till ett slags pilotetapp.

– Vi provar här olika sätt att utföra renoveringen för att hitta det optimala sättet att genomföra arbetet, förklarar Andreas Heymowski.

Enligt honom är tekniken ett av de svårare momenten i renoveringen.

– Vi är inte vana vid med att arbeta med så här stora stenar. Vi behöver duktiga hantverkare som klarar av den här typen av arbete som är ett renodlat hantverk. Arbetet går inte att mekanisera så mycket, säger Andreas Heymowski.

Det är ännu inte bestämt om man även ska byta ut putsen på slottets fasad. Den anses vara i gott skick och sitter bra.

Fasaden på Stockholms slott består till en tredjedel av sten, en tredjedel puts och en tredjedel fönster och dörrar.

Slottet har renoverats många gånger under århundradenas lopp. Den senast riktigt omfattande restaureringen gjordes kring sekelskiftet 1800/1900-talet då en stor del av stenarna byttes ut.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.