Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 13:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholms-stad-backar-om-oppna-skolplattformen/

STHLM

Stockholms stad backar om Öppna skolplattformen

Stockholms stad öppnar nu upp för så kallade tredjepartsappar. ”Med denna lösning kan Stockholms stad garantera att personuppgifter hanteras på ett korrekt och tryggt sätt”, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).
Stockholms stad öppnar nu upp för så kallade tredjepartsappar. ”Med denna lösning kan Stockholms stad garantera att personuppgifter hanteras på ett korrekt och tryggt sätt”, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L). Foto: Anette Nantell

Efter ett halvår av motstånd backar nu Stockholms stad gällande den alternativa appen till Skolplattformen.

Nu möjliggörs för Öppna skolplattformen att få ta del av de data som behövs för att den ska fungera.

Som en reaktion på problemen med Stockholms stads it-system Skolplattformen gick en grupp föräldrar med bakgrund i it-branschen ihop och utvecklade en egen app som de döpte till Öppna skolplattformen. När den nya appen, som hämtar information från den vanliga plattformen och presenterar den i ett eget gränssnitt, lanserades i februari slog staden bakut.

Den del av Skolplattformen som hanterar vårdnadshavares kontaktuppgifter stängdes ner och därefter byggdes inloggningsfunktionen om för att Öppna skolplattformen inte skulle kunna fungera. Enligt Stockholms stad handlade det om att skydda stockholmarnas personuppgifter.

I våras anmälde staden Öppna skolplattformen för misstänkt dataintrång. Anmälan lades sedermera ner av polisen, som inte kunde se att något brott begåtts.

Så sent som denna vecka rapporterade skaparna av Öppna skolplattformen att appen stördes ut av staden och hade slutat fungera

Nu gör staden en helomvändning. I ett pressmeddelande från Liberalerna i staden meddelas att Stockholms stad ingått avtal med en extern it-tjänsteleverantör som möjliggör för externa applikationsutvecklare att få tillgång till stadens data i tredjepartsapplikationer.

– Med denna lösning kan Stockholms stad garantera att personuppgifter hanteras på ett korrekt och tryggt sätt samtidigt som föräldrar kan få ta del av marknadens digitala verktyg i sin vardag, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd i Stockholms stad, i pressmeddelandet.

Hon hoppas att staden nu kan inleda en dialog med företrädarna för Öppna skolplattformen.

Skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist har inte möjlighet att medverka i intervju på torsdagen, hälsar hennes pressekreterare.

Ämnen i artikeln

It-säkerhet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt