Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stockholms stad klarar inte skräpet vid folkfester

Nationaldagsfirandet i Rålambshovsparken lockade tiotusentals besökare - men även tusentals fiskmåsar som efterfestade på resterna. Staden får nu hård kritik för brist på skräpkorgar.

– Trafikborgarrådet Helldén borde tänka mer på miljön än på cykelbanor, säger Gertrud Rosenlund, boende på Kungsholmen.

Tiotusentals Stockholmare firade nationaldagen med salsadans, beachvolley, konserter och matstånd i Rålambshovsparken i går. På kvällen flyttade festen över till Smedsuddsbadet för ett karibiskt beachparty.

Men på onsdagen såg hela parken och badplatsen ut som en soptipp och folkfesten förbytts till måsfest.

– Över tusen måsar hänger över Smedsuddsbadet och kalasar på resterna. Folk har försökt lägga skräp i sopkärlen men det går ju inte eftersom de är överfulla, säger Gertrud Rosenlund.

Hon bor på Kungsholmen och har dokumenterat skräpförödelsen och även kontaktat stadsdelsförvaltningen om skräpproblemet som blivit allt mer frekvent den senaste tiden. För ett par veckor fyllde drivor av sopor både Fleminggatan och Rörstrandsgatan efter fotbollsfesten vid Europa Leaguefinalen. Stadens städnota gick på 140 000 kronor.

– Nedskräpningen har ökat katastrofalt på Stockholms gator och parker. De befintliga soptunnorna räcker inte till. Staden måste göra något åt detta. Både informera invånarna, se till att det finns sopkärl och få ned antalet engångsförpackningar, säger Gertrud Rosenlund. 

Läs mer: Full fart på nationaldagsfirandet i Stockholm

Trafikborgarrådet Daniel Helldén är också bekymrad över sopberget i Rålambshovsparken.

– Jag har inte sett det själv men hört talas om det. Även om det är nationaldag och soligt bör Stockholmarna plocka upp efter sig. Det är det rimliga. Och att vi förstås ska hjälpa dem att kunna göra det.

Stockholms stad har omkring 11 000 skräpkorgar som töms dagligen. Men några extra sopkärl för särskilda tillställningar finns inte på lager.

– Det är klart att när det är sådana evenemang med den mängden människor så räcker ju inte de normala sopkärlen till. Vi kanske ska titta över om man ska ställa ut fler.

Var är alla nya solcellskomprimerande sopkorgar som staden köpt in?

– Vi har ställt ut nya kärl i Rålis. Poängen med solcellskomprimeringen är att när man slänger take away- kärl så pressas skräpet ihop så att det tar lång tid innan den fylls. Men det är ju uppenbart att det inte heller har räckt så vi måste se till att det finns fler, säger Daniel Helldén.

Till helgen väntar Summerburst-festival på Gärdet, Håkan Hellström spelar på Stadion och studentfirandet drar i gång.

Hur ska ni se till att inte hela Östermalm blir ett slagfält?

– Vi har inte extra papperskorgar utanför Stadion bara för att Håkan Hellström är där. Det är möjligt att det skulle behövas också. Staden har inte beredskap inför den typen av konserter och andra arrangemang. Studentfirandet är svårt att ta höjd för eftersom vi inte vet exakt var de är någonstans. Gärdet är kungens mark och vi har ett visst ansvar där på entreprenad där men jag vet inte exakt hur det ser ut till helgen.

Efter fotbollsfesten jämförde du Fleminggatan med en hundrastgård, är det så Stockholms gator kommer att se ut?

– På Fleminggatan hade det behövts fler kärl så att de hade kunnat slänga rätt. Nu vet jag inte om det hade gjort det ändå, det verkade ju som att de lite ville ha det så där. Men så ska det inte se ut, varken där eller i Rålis.

Behöver Stockholm en ny skräpstrategi?

– Ja, om det är återkommande evenemang och mycket, mycket mer nedskräpning än det varit tidigare så behöver vi det, säger Daniel Helldén.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.