Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 19:56 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholms-stad-motsatter-sig-sprututbyte-vid-mariatorget/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stockholms stad motsätter sig sprututbyte vid Mariatorget

Enligt stadsdelsdirektören Ann-Christine Jenvén kan området vid Södersjukhuset vara en lämplig plats för sprututbyte.
Enligt stadsdelsdirektören Ann-Christine Jenvén kan området vid Södersjukhuset vara en lämplig plats för sprututbyte. Foto: Magnus Hallgren

Stockholms stad avråder från sprututbyte på Mariatorget. Nu väntar möten mellan landstinget, polisen och stadsdirektören.

– Tidsplanen är att vi ska fatta beslut innan årsskiftet, säger Hälso- och sjukvårdsdirektören Barbro Naroskiyn. 

Var och när Stockholm kan få ett andra sprututbytesprogram är fortfarande oklart. Tidigare planer på en placering vid Gullmarsplan slopades efter protester från bland annat boende i området.

I stället utreds nu Mariahuset på Wollmar Yxkullsgatan, men även detta förslag har stött på motstånd. Den lokala polisen är mycket kritisk till planerna. 

Under ett samråd nyligen med Hälso- och sjukvårdsdirektör Barbro Naroskyin förklarade även representanter för Stockholms stad, samt Södermalms stadsdelsdirektör, att de motsätter sig valet av plats.

– Vi har inget emot verksamheten i sig och förstår behovet, men vi och staden avråder från den här placeringen eftersom det redan finns så många verksamheter med koppling till missbruk i området, säger stadsdelsdirektören Ann-Christine Jenvén och tillägger:

– Det finns fem förskolor och en skola i området och föräldrar hör ofta hör av sig till oss redan i dag och berättar att de på sin väg till och från skolan möter människor som är påverkade. Det påverkar tryggheten.

Hon poängterar att man inte är emot en placering på Södermalm, men anser till exempel att området vid Södersjukhuset är bättre lämpat för ändamålet.

– Det är en utmärkt tanke att förlägga verksamheten på ett sjukhusområde, en plats som är avdelad för ändamålet och som dessutom är större, säger Ann-Christine Jenvén.

Enligt Babro Naroskyin väntar nu två möten till, ett med polisen och ett med stadsdirektören, innan ett beslut ska fattas.

– Det som sagts är väntat. Jag fattar inte beslutet ensam, det sker i en dialog som vi för med politiker, stadsdirektören och polisen. 

Tittar ni på andra platser? 

– Vi har tittat på andra platser under ganska lång tid, säger Barbro Naroskyin. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.