Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 03:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholms-stad-polisanmaler-snorojare/

STHLM

Stockholms stad polisanmäler snöröjare

Trafikkontoret i Stockholms stad polisanmäler snöröjare. Foto: Magnus Hallgren

Den externa granskningen av snöröjningen i Stockholm är klar och den visar på stora brister. Problemen är så allvarliga att Stockholms stad polisanmäler flera snöröjare.   

– Vi uppfattar att entreprenörerna har tagit betalt för arbeten som de inte har utfört, säger Fredrik Alfredsson, tf förvaltningschef på Trafikkontoret.  

Rätta artikel

Den externa granskningen av vinterns snöröjning visar på allvarliga brister, både hos trafikkontoret och hos snöentreprenörerna. Bland annat har snöröjningsarbetet inte slutförts eller blivit färdigt i tid på vissa platser.

Dessutom finns betydande brister i dokumentation, projektplaner och miljörevisioner. Ibland har också GPS-spår saknats eller loggats felaktigt.

Trafikkontoret har därför polisanmält entreprenörerna och kommer att kräva viten.

– Vi uppfattar att entreprenörerna har tagit betalt för arbeten som de inte har utfört. Ett exempel handlar om tippningen av snö, där ett flak förväntas kunna lastas med ett visst antal kubik, men att man har tagit betalt för mer. Det är vitesgrundande, men kan också vara brottsligt. Det kan vi inte själva bedöma, men vi vill att polisen och åklagaren ska göra det, säger Fredrik Alfredsson, tf förvaltningschef på Trafikkontoret.

Hur har trafikkontoret brustit?

– Att vi inte mäktar med att följa upp entreprenaderna. Vi behöver jobba mer strukturerat med uppföljning, vitesuttag och säkerställande av att våra entreprenörer följer de avtal de ingått med oss. Vi har haft ett utvecklingsarbete tidigare och hittat flera brister, men rapporten bekräftar att de har varit mer omfattande än vi varit medvetna om, säger han. 

Sammantaget visar granskningen att snöröjningen behöver effektiviseras och styras bättre. Det påpekas att stickprovskontroller, dokumentation, kontraktsuppföljning och viten är nödvändiga.

– Arbetet med att förbättra våra arbetssätt har pågått en längre tid redan, men granskningen visar att vi måste forcera det arbetet för att vi ska vara redo i god tid inför nästa vintersäsong, säger Fredrik Alfredsson.

Läs mer: Extern revision ska undersöka misstänkt fusk med snöröjningen i Stockholm