Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stockholms stad skärper kraven på hemtjänsten

Foto: Roger Turesson

Den 1 maj säger Stockholms stad upp alla avtal med privata hemtjänstföretag. De får söka igen, men då skärps kraven och det blir obligatoriskt med bland annat arbetskläder och kollektivavtalsliknande villkor.

– Vi måste höja statusen på hemtjänsten, för de äldres skull, säger äldreborgarrådet Clara Lindblom (V).

Stockholms stad ska, enligt Clara Lindblom, utveckla hemtjänsten och en del av det är att kraven på utförarna höjs väsentligt. De som arbetar inom hemtjänsten ska ha rätt till arbetskläder, omklädningsrum och kollektivavtalsliknande arbetsvillkor. Företagen måste också ha större personalkontinuitet.

– Det är ett uttalat politiskt mål att fasa ut timvikarier och öka andelen fast anställda i våra egna kommunala verksamheter, säger Clara Lindblom.

Avtalens uppsägningstid är sex månader och Clara Lindblom menar att företagen har god tid på sig för att leva upp till kraven. Om en äldre har anlitat ett företag som väljer att inte fortsätta med verksamheten får hon eller han hjälp av biståndshandläggare att hitta en ny hemtjänstutförare.

Blir inte de hårdare kraven väldigt dyrt för företagen?

– Hemtjänstpengen höjdes med 4,7 procent i årets budget. De seriösa företagen har redan kollektivavtal, men för vissa andra blir det självklart en ökad kostnad. Men vi kan inte ha en snedvriden konkurrens, det gäller att få bort de aktörer som inte lever upp till kraven.

I dag finns 129 privata hemtjänstföretag i Stockholms stad, tidigare har de varit upp mot 200.

– Antalet har sjunkit sedan vi stoppade anhöriganställningar och begärde in betyg från undersköterskeutbildningar, säger Clara Lindblom.

Andelen utbildade undersköterskor inom hemtjänsten var mycket lägre än vad staden hade väntat sig.

– Det måste vi jobba på. Hemtjänsten är inte en verksamhet där vem som helst kan jobba utan utbildning, det kräver hög kompetens, lyhördhet och engagemang. Det är ett långsiktigt projekt att professionalisera och höja statusen på yrket.

Samtidigt som kraven på utförarna höjs ska samtliga stadsdelar, före sommaren, påbörja införandet av så kallad ramtid i hemtjänsten. Det innebär att den äldre tillsammans med hemtjänstpersonalen ska komma fram till vad hemtjänsttimmarna ska användas till.

Fakta. Hemtjänst

Hemtjänst kan vara allt från hjälp med enklare sysslor några timmar per månad till omfattande omsorg flera gånger per dygn.

Hemtjänsten kan hjälpa till med: personlig omvårdnad, skötsel av hemmet, inköp och ärenden, matlagning, följeslagare till vårdcentral med mera.

Den som vill ha hemtjänst ska ansöka hos kommunen och får sedan sina behov utredda.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.