Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-21 16:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholms-stad-tvarvander-ska-betala-for-alternativa-appen/

STHLM

Stockholms stad tvärvänder – ska betala för alternativa appen

Christian Landgren, en av upphovspersonerna till Öppna skolplattformen, välkomnar beskedet och ser positivt på ett samarbete med Stockholms stad.
Christian Landgren, en av upphovspersonerna till Öppna skolplattformen, välkomnar beskedet och ser positivt på ett samarbete med Stockholms stad. Foto: Samuel Unéus

Stockholms stad går från att blockera Skolplattformsutmanaren till att vilja erbjuda den gratis till användarna.

– Det här kan bli en bra väg till ett ökat samarbete mellan tech-branschen och offentliga verksamheter, säger Öppna skolplattformens skapare Christian Landgren.

På torsdagen gav Liberalerna i Stockholms stad nya besked gällande Öppna skolplattformen, den app som en grupp föräldrar i början av året utvecklade som en utmanare till Skolplattformen, stadens hårt kritiserade it-plattform för skolan.

När den nya appen lanserades i februari slog staden bakut och både blockerade och polisanmälde den.

Men nu vänder alltså staden och vill istället möjliggöra för stockholmarna att använda den nya appen. På torsdagen meddelade Liberalerna att Stockholms stad ingått avtal med it-bolaget Atea för att appar utvecklade av utomstående ska fungera.

Christian Landgren, en av upphovspersonerna bakom Öppna skolplattformen, välkomnar beskedet och ser positivt på ett samarbete med staden.

– Det var den här lösningen vi föreslog redan i februari. Att staden ansvarar för informationen, men att marknaden kan bygga de gränssnitt som behövs, säger han.

Appen Öppna skolplattformen startades av en grupp föräldrar med bakgrund inom it-branschen som en reaktion på de omfattande problemen med stadens it-system Skolplattformen.
Appen Öppna skolplattformen startades av en grupp föräldrar med bakgrund inom it-branschen som en reaktion på de omfattande problemen med stadens it-system Skolplattformen. Illustration: Karin Nygårds

När Öppna skolplattformen lanserades stängde staden den del av Skolplattformen som hanterar vårdnadshavares kontaktuppgifter och därefter byggdes inloggningsfunktionen om för att Öppna skolplattformen inte skulle kunna fungera. Enligt Stockholms stad handlade det om att skydda stockholmarnas personuppgifter.

I våras polisanmälde dessutom staden Öppna skolplattformen för misstänkt dataintrång. Anmälan lades senare ner, eftersom polisen inte kunde se att något brott begåtts.

Så sent som denna vecka rapporterade skaparna av Öppna skolplattformen att appen stördes ut av staden och i nuläget går den inte att använda.

– Vi har varit på möten och fått trevliga mejl, men i slutändan har användarna ändå inte kunnat känna sig trygga. Jag påtalade för skolborgarrådet att det vore bra att så snart som möjligt ta bort störningen som ligger där nu, säger Christian Landgren.

Öppna skolplattformen har i dag över 10 000 användare, enligt Christian Landgren.

– Det här kan bli en bra väg till ett ökat samarbete mellan techbranschen och offentliga verksamheter. Det blir nu gratis för användarna och är samtidigt en hållbar affärsmodell, vilket är en elegant lösning.

Skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist (L) säger att den grönblå majoriteten tillsammans med utbildningsförvaltningen har jobbat med en längre tid med att låta Öppna skolplattformen fungera. Hon betonar att hon har förtroende för hur utbildningsförvaltningen hanterat frågan.

– Ingen har haft för avsikt att stoppa detta med någon form av onda avsikter, utan det har handlat om en oro för personuppgifterna.

”Jag har träffat dem som ligger bakom appen, sett den och förstår att den är väldigt uppskattad av användarna”, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).
”Jag har träffat dem som ligger bakom appen, sett den och förstår att den är väldigt uppskattad av användarna”, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L). Foto: Anette Nantell

Nu är tanken att ett avtal ska slutas mellan it-företaget Atea, som staden ingått avtal med, och Öppna skolplattformen. Staden kommer att stå för kostnaden för användarna, som tidigare betalat 12 kronor för appen. Hur mycket avtal kommer att kosta beror på hur många som kommer använda Öppna skolplattformen.

Isabel Smedberg-Palmqvist är glad över att en lösning nu är på plats.

– Jag har träffat dem som ligger bakom appen, sett den och förstår att den är väldigt uppskattad av användarna. Jag vill att vi ska ha den bästa servicen på våra skolor och om de kan erbjuda detta så är det toppen.

I dag finns dock inga planer på att göra Öppna skolplattformen till det enda sättet att nå Skolplattformen. Stadens egen version kommer leva kvar, bland annat för att Öppna skolplattformen i dagsläget bara vänder sig till vårdnadshavare medan stadens egen även är för lärare och elever.

Enligt Isabel Smedberg-Palmqvist har kritiken mot Skolplattformen minskat på senare tid.

– Frågar man i dag lärare och rektorer så är det betydligt mer positivt än hur det låtit tidigare.

Du ser framför dig att Stockholms stad Skolplattformen kommer att fortsätta användas och bli bättre?

– Det är målsättningen, vi har lagt ner alldeles för mycket resurser i den redan. Det sker uppdateringar i den hela tiden för att den ska bli bättre och bättre.

Läs mer: Så blev Skolplattformen en it-katastrof

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt