Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholms-stad-ungdomsorkestern-ska-inte-laggas-ner/

STHLM

Stockholms stad: Ungdomsorkestern ska inte läggas ner

Glenn Mossop har varit chefdirigent för Stockholms ungdomssymfoniorkester sedan 2005. Foto: Nicklas Thegerström

Stockholms ungdomssymfoniorkester – en plantskola för många professionella musiker – har blivit av med en tredjedel av sin budget. Men nu försäkrar Stockholms stad att man vill fortsätta satsa på orkestern.

– Den ska inte läggas ner och verksamheten är inte på något sätt hotad, säger Jelena Veljkovic avdelningschef på Kulturskolan Stockholm i ett pressmeddelande.

DN Text

DN skrev förra veckan om Suso, Stockholms ungdomssymfoniorkester. Suso är en del av Kulturskolan i Stockholm och de besparingar som den grönblå majoriteten i Stadshuset har ålagt kulturförvaltningen innebär att orkestern i år har förlorat en tredjedel av sin budget – 250.000 av totalt 750.000 kronor.

– Det är en ny organisation på Kulturskolan från den 1 september och där hoppas vi att att vi ska betyda så pass mycket – för det här är ju spjutspetsen – att de ska inse vad det innebär om vi försvinner. Men vi vet inte i dag, sa Susos producent Mirjam Allard till DN.

Nu meddelar Jelena Veljkovic, avdelningschef på Kulturskolan Stockholm, att Suso absolut inte kommer att läggas ner.

– Suso är en viktig plantskola för musiker och vi är oerhört stolta över verksamheten. Vi ska fortsätta utveckla Suso liksom Kulturskolans övriga viktiga orkester- och ensembleverksamheter, säger hon i ett pressmeddelande.

– Däremot är en översyn gällande finansieringsmodellen nödvändig då det i grund och botten handlar om ett systemfel när det gäller just finansieringen. Och som alla verksamheter behöver vi även se över arbetssätt och organisatoriska strukturer för att säkerställa effektiva nyttjanden av resurser.

Veljkovic säger att de resurser som finns ska ge mesta möjliga värde för invånarna genom den verksamhet som bedrivs.

– Det gäller naturligtvis även Kulturskolan Stockholms mycket viktiga orkesterverksamhet och Suso i synnerhet.

Suso har funnits i över 40 år och består av 55–60 musiker. Orkestern har elever från 15 kommuner i Stockholms län.

Läs mer: Hotad ungdomsorkester kämpar för sin existens