Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-03 19:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholms-stadshus-far-kopia-av-skrap/

STHLM

Stockholms stadshus får kopia av skräp

Foto: Marko Säävälä / TT

En sex meter hög miniatyr av Stockholms stadshus håller på att byggas i centrala Stockholm. Som byggmaterial används skräp som hittats på Riddarfjärdens botten.

TT Text

Det är initiativet Rena Mälaren som hämtat upp flera ton skräp, som nu används för att bygga miniatyren, som kallas Atlantis 2.

– Vi vill skicka en signal till våra politiker. Vi tror det finns en tickande bomb här. Vi har på två år fått upp elva ton blybatterier, och jag räknar med att det i alla fall finns fyrtio ton kvar. Politikerna har blundat för det här under väldigt lång tid, det borde göras något, säger Fredrik Johansson, initiativtagare.

Förutom blybatterierna har Rena Mälarens dykare hittat mängder av bildäck, cyklar, elsparkcyklar och annat skrot som nu används i konstruktionen. Byggandet har pågått i drygt en vecka, men projektet är två år gammalt och började när Fredrik Johansson dök ner för att undersöka skrovet på en båt.

– Det var fullt med batterier på botten, så jag undrade om det var så här illa överallt. Jag började dyka lite mer strukturerat, och ja, så illa var det, säger Fredrik Johansson.

Projektet har sedan dess fått hjälp av ett 40-tal dykare och ytterligare 70 frivilliga som från land hjälpt till att dra upp skrotet. Miniatyren byggs på en pråm som ska lägga till i närheten av stadshuset på torsdag, och bli kvar till på söndag.

Ämnen i artikeln

Miljö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt