Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stockholmspolisen saknar resurser att utreda grova brott

Det är stor brist på utredare inom Stockholmspolisen. I Stockholm Syd ligger 100 utredningar på hög – många gällande grova brott – eftersom det saknas utbildad personal, rapporterar P4 Stockholm.

Stockholms förorter har den senaste tiden drabbats av flera dödsskjutningar. Polisen har uppgett att det rasar tolv gängkrig i regionen: sex i norr och sex i söder. Våldsspiralen har satt extra press på polisen som i nuläget utreder 436 grova brott, som mord, utpressning och kidnappningar.

Läs mer: Här är Stockholms mordkarta.

Samtidigt larmar polisen om att det råder en skriande brist på utredare.

Enligt en poliskälla som P4 Stockholm har pratat med är arbetssituationen i område Syd väldigt ansträngd. Det finns i nuläget 45 utredare.

— Vi skulle behöva 25 utredare till, för just nu har vi 100 ärenden som ligger i balans. Det här betyder ärenden som läggs åt sidan där vi inte utreder aktivt för vi är så upptagna, säger den erfarna utredaren på Grova Brott Syd till radion.

Att brottsutredningarna försenas kraftigt går ut över brottsoffren; de kan få en negativ syn på polisens arbete eftersom polisen inte kan bemöta alla målsägande och brottsoffer på det sätt man vill, menar utredaren.

Botkyrka är ett av de områden i Sverige som klassas som särskilt utsatt med narkotikahandel och organiserad brottslighet. Även här är det brist på utredare. Idag är man runt 30 men skulle behöva vara minst 10 till, uppger lokalpolisområdeschef Erik Åkerlund till Sveriges radio. Han menar att allt mer komplexa fall kräver mer resurser, och tar därför mer tid i anspråk.

Samtidigt uppger Erik Åkerlund att rekrytering av utredare pågår, men att det kan dröja innan mellan ett halvår och ett år innan de är på plats.

— De är på väg in men de måste utbildas för de är rekryterade från den civila marknaden, säger Erik Åkerlund till P4 Stockholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.