Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stockholmspolitiker om höjd trängselskatt: Regeringen sviker

Regeringen vill höja trängselskatten och införa trängselskatt på Essingeleden, Västerbron, Centralbron och Slussen 2016. Politiker i Stockholm anser att regeringen begår löftesbrott och vill göra om trängselskatten till något som enbart ska ge staten mer pengar.

Borgerliga politiker i Stockholm och på riksplanet har varit överens om trängselskatterna; de ska sakta höjas och det ska bli skatt på Essingeleden när Förbifart Stockholm är klar.

Finansdepartementet skickar nu ut ett förslag till ändring av lagen om trängselskatter i Stockholm som innebär att bilister på Essinge­leden och broarna över vattnet i innerstaden beskattas redan 2016. Dessutom höjs skatterna så att maxgränsen blir 30 kronor och högsta dygnsskatten 90 kronor. Närmare 60 remissinstanser ska nu ge synpunkter på förslaget som inte stämmer överens med åsikterna hos de politiska partierna i Stockholmsregionen.

Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna är negativa till att införa trängselskatt på Essinge­leden innan Förbifart Stockholm öppnas. Socialdemokraterna tvekar, medan Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill beskatta Essingeleden snarast. Inställningen till trängselskatter på broarna i innerstaden är inte heller särskilt positiv.

Att partierna i Stockholm har en annan syn på beskattningen är en sak. Det kan vara ännu värre för regeringen att planen på att i vinter besluta om ändrad trängselskatt 2016 går stick i stäv mot tankarna på att Stockholmsregionen ska ha ett inflytande över trängselskatten.

– Om det här genomförs är det ett svek från regeringen, säger landstingsrådet Birgitta Rydberg, FP.

Regeringens förslag kommer att berika statskassan med hundratals extra miljoner varje år. Politiker som deltar i diskussionerna om tunnelbana till Nacka är mycket bekymrade för att förslaget enbart är till för att minska statens åtaganden för tunnelbanan.

Ny trängselskatt

Essingeleden får trängselskatt med som högst 30 konor.
Nya tullstationer tillkommer in mot city. Högsta skatt 30 kronor.
Broarna i innerstaden får trängselskatt med som högst 15 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.