Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-21 14:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholmsregionen-mest-innovativ-i-europa/

STHLM

Stockholmsregionen mest innovativ i Europa

Kunskapsintensiva verksamheter och livslångt lärande är två faktorer som bidrar till att Stockholm ligger högst på listan.
Kunskapsintensiva verksamheter och livslångt lärande är två faktorer som bidrar till att Stockholm ligger högst på listan. Foto: Beatrice Lundborg

Stockholm har tagit täten som Europas mest innovativa region enligt en EU-rapport.

– Det är ett fantastiskt styrkebesked som väldigt många stockholmare kan vara stolta över, säger regionrådet Gustav Hemming (C).

Stockholm har gått om Köpenhamn, som tidigare var etta på listan. Tvåa och trea är Helsingfors-Uusimaa  i Finland och Oberbayern  i Tyskland. Prestanda i förhållande till 2014 har ökat för alla regioner, och starkast för Stockholm.

– Innovation är lite av en livsstil för många i Stockholmsregionen och att ta till sig nya lösningar är viktigt för vår konkurrenskraft, säger Gustav Hemming.

Några styrkor för Stockholmsregionen är kunskapsintensiva verksamheter, livslångt lärande, offentligt-privata forskningssamarbeten och kunskapsproduktion inom näringslivet.

Utbildningsnivån i Stockholmsregionen är 1,27 gånger högre än genomsnittet i Sverige och 1,74 gånger högre än genomsnittet i EU. När det handlar om livslångt lärande – vidareutbildning – presterar Stockholmsregionen på samma nivå som genomsnittet för riket, men hela 2,49 gånger högre än genomsnittet i EU.

Ett problem vid horisonten för Stockholms konkurrenskraft är bostadsbristen, menar Gustav Hemming.
Ett problem vid horisonten för Stockholms konkurrenskraft är bostadsbristen, menar Gustav Hemming. Foto: Lisa Mattisson

En annan indikator som sticker ut är utgifter för kunskapsproduktion inom näringslivet, där Stockholmsregionen ligger 1,15 gånger högre än genomsnittet för riket, men 1,88 gånger högre än genomsnittet i EU.

När det gäller kunskapsspecialister som är anställda inom näringslivet ligger Stockholm hela två gånger högre än genomsnittet i EU.

– Men om vi inte löser bostadsfrågan går det ut över innovation och konkurrenskraft. Vi ser inte den effekten än men vi måste tänka långsiktigt, säger Gustav Hemming.

Han vill att staten och kommunerna satsar mer på kategoribostäder, som fler studentbostäder.

– Det är ett av de enklaste sätten att ge fler ungdomar och studenter möjlighet att bo i Stockholm vilket är särskilt viktigt om vi ska behålla vår innovationskraft långsiktigt.

Läs mer:

Här är Sveriges mest robusta kommun

Bostadssituationen får bottenbetyg i EU-rapport

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt