Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stockholmsrestaurang bland ”världens hetaste”

Foto: Jonas Lindkvist
Den amerikanska restaurangguiden Zagat har utnämnt restaurang Ekstedt till en av världens tio hetaste restauranger. En av orsakerna är den ”skandinaviska öppna elden”. ”Det är helt sjukt, jag är chockad”, säger den lycklige krögaren Niklas Ekstedt.

Zagat räknas till en av världens mest inflytelserika restaurangguider och på onsdagen släppte den listan ”De tio hetaste restaurangerna i världen”. Niklas Ekstedt följer Zagat på Twitter.

– Jag såg att de lade ut en länk till listan, klickade på den och så låg där en bild på min krog! Det var helt overkligt, säger Ekstedt vars glädje inte går att ta miste på.

– Jag är van vid att vara lokalkändis, men inte vid att de här stora guiderna skriver om mig. Det är chockartat.

I motiveringen står det att maten lagas över en ”skandinavisk öppen eld”, vad innebär det?

– Vi lagar bara med björkved. Många andra restauranger går ju mot att bli mer högteknologiska, medan vi går tillbaka och ser hur man jobbade förr i Sverige.

Om du skulle göra en topplista på dina utmärkelser, på vilken plats hamnar denna?

– Det är första gången jag får internationell uppmärksamhet, så det är klart det är stort. I kväll känns det som en etta, men Gulddraken har ju förstås inte delats ut än...

Krogkommissionen om Ekstedt: En rykande sensation.

Trea på Zagats lista ligger Fäviken Magasinet i Järpen. Där råkar Niklas Ekstedt vara uppväxt.

– I hela mitt liv försökte jag komma därifrån och nu vallfärdar folk dit från hela världen. Men det är bra för oss, för ska man till Järpen så mellanlandar man i Stockholm och då kanske matskribenterna tittar in hos oss.

DN:s matskribent Elin Peters delar Ekstedts glädje över utmärkelsen.

– Hans krog är så speciell. Det nordiska köket har blivit väldigt uppmärksammat under de senaste åren, men då gäller det främst finkrogar av en annan typ och mat som nästan är som konst. Ekstedt är rustik och lite mer från hjärtat, säger hon.

Enligt Elin Peters innebär platsen på Zagats lista att Stockholm och Sverige får en ny representant för det nordiska köket.

– Om man är en ovan krogbesökare är Ekstedts mat lite lättare att ta till sig. Då är det superroligt att den ändå kan kvala in och slå igenom utomlands. Det breddar bilden på hur man kan se på det nordiska köket och sätter Stockholm på kartan i en helt ny kategori.

De tio hetaste restaurangerna i världen enligt Zagat

Coya, London

Ekstedt, Stockholm

Fäviken Magasinet, Järpen

Tanta, Barcelona

La Dame de Pic, Paris

Mission Chinese Food, New York

Lolla, Singapore

State Bird Provisions, San Francisco

The Parish, Los Angeles

Grace, Chicago

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.