Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 19:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholmsskolas-coronaregler-strangare-an-riktlinjerna/

STHLM

Stockholmsskolas coronaregler strängare än riktlinjerna

Foto: Beatrice Lundborg

Den kommunala grundskolan Lugnets skola i Hammarby sjöstad har beslutat att elever som har varit i smittodrabbade områden ska stanna hemma på måndagen även om de inte uppvisat symtom av det nya coronaviruset.

Stockholms stad meddelar på sin hemsida att man följer Folkhälsomyndighetens direktiv när det gäller elever i kommunen som rest i kända coronadrabbade områden. Det innebär att de som uppvisar symtom ska stanna hemma och kontakta vården medan elever som inte uppvisar symtom förväntas gå till skolan på måndagen när sportlovet är slut.

Men den kommunala låg- och mellanstadieskolan Lugnet i Hammarby sjöstad har beslutat att även de elever som inte uppvisat symtom, men har varit i kända drabbade områden, som Norditalien, Kina, Sydkorea eller Iran, ska stanna hemma på måndagen.

– Vi har gått ut med den informationen till föräldrar och inväntar mer information från Utbildningsförvaltningen. Det gäller än så länge bara för imorgon och tre, eller möjligtvis fyra elever av 900 på vår skola, säger rektorn Agneta Bodin-Söderström.

Folkhälsomyndigheten: ”Barn smittar inte i samma utsträckning som vuxna”

Enligt henne är det en brist på information från kommunens håll som ligger till grund för beslutet.

– Vi har väldigt många oroliga föräldrar som hört av sig till oss och jag har inte fått tillräckligt mycket information för att kunna lugna dem. Vi inväntar mer information om hur vi ska ställa oss i fortsättningen, säger hon.

Beslutet gäller än så länge bara på måndagen, då en ny utvärdering av läget ska ske.

– Det har varit helg och sportlov så det har inte gått att få tag på folk. Det är möjligt att samma information kommer från Utbildningsförvaltningen på måndagen, men jag kände att vi behövde få en extra dag till att insamla information.

Skolverkets presstalesperson Mattias Ragert bekräftar för DN att det är kommunerna som ska avgöra om elever ska gå till skolan eller inte i situationer som denna.

– Det är skolhuvudmannens ansvar att besluta, i det här fallet kommunen. Kommunen kan i vissa frågor delegera ansvar till rektor. Om det har skett i det här fallet kan jag inte svara på.

– Det finns ingenting i Skollagen som reglerar hur en skola ska agera i sådana här fall utan det blir en arbetsgivarfråga om det är så att en person agerat emot direktiv från överordnade, fortsätter Mattias ragert.

Lugnets rektor Agneta Bodin-Söderström säger att skolledningen står bakom beslutet.

– Jag var beredd att ta det här beslutet och konsekvenserna av det eftersom det har varit så knapphändig information. Man känner sig utlämnad som rektor när det inte släpps ny information, det som finns till hands är samma som i fredags,

Beskedet har enligt rektorn tagits emot väl och utan protester.

– Det är inte några föräldrar som har ifrågasatt beslutet, svaren har bara varit positiva, men jag är medveten om att det kanske kan ställa till det för andra skolor, säger hon.

Stockholms stads utbildningsförvaltning meddelar via sin presstjänst att de inte vill kommentera skolans beslut.

Läs mer:

Kommun trotsar myndighetens coronaråd

Folkhälsomyndigheten svarar på frågor om nya coronaviruset

Ämnen i artikeln

Skolan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt