Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 02:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholmstoppen-anna-konig-jerlmyr-medarbetare-i-omsorgen-kanner-sig-anklagade/

03:19. DN har följt Anna König Jerlmyr – från interna möten till besök på fältsjukhus, äldreboenden och utsatta bostadsområden.
STHLM

Stockholmstoppen Anna König Jerlmyr: ”Medarbetare i omsorgen känner sig anklagade”

I månader har hon stått mitt i den historiska coronakrisen, i kampen för att skydda invånarna i Sveriges svårt drabbade huvudstad.

I en stor intervju i DN berättar Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) om påtryckningarna på ledarskapet, kritiken mot äldreomsorgen och oron för framtiden.

– Det blir otroligt tuffa tider. Svårare än vad de flesta kan förutse, säger hon.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 20 Stadsledningsmöte hos finansborgarrådet Anna König Jerlmyr. Stadsdirektör Magdalena Bosson berättar att staden nu har möjlighet att göra lite djupare utvärderingar när olika verksamheter rapporterar om materialbrist.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 20 ”Det här är den största kris som Stockholm har gått igenom i modern tid”, säger Anna König Jerlmyr, Stockholms högst uppsatta politiker.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 20 På väg in i nästa fas. Anna König Jerlmyr, som är ordförande för Stockholmsmässan, inspekterar fältsjukhuset som inrättades på mässan i slutet av mars. Det har inte tagits i bruk.
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 20 Bäddarna står tomma i fältsjukhuset på Stockholmsmässan. ”Det visar att vi har klarat att hålla en platå i vården under våren. Men vi vet ju inte om det kommer en andra våg av virussmittan”, säger Anna König Jerlmyr.
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 20 ”Vi har valt i Sverige att ha en strategi där man förlitar sig väldigt mycket på myndigheterna. Men sedan måste man ju också ha ett politiskt ledarskap. Det tog vi i Stockholm med vårt besöksstopp på äldreboenden”, säger Anna König Jerlmyr.
Foto: Roger Turesson
Bild 6 av 20 Under stadsdelsbesöket i Tensta hinner Anna König Jerlmyr ta en promenad med den sociala entreprenören Fariah Idle. De brukar ses och diskutera hur de ska hindra unga att fastna i kriminalitet - en påminnelse om fokus i Stockholm före coronakrisen.
Foto: Roger Turesson
Bild 7 av 20 På medborgarkontoret i Tensta berättar samhällsvägledaren och konsumentvägledaren Miran Marlovic för Anna König Jerlmyr om sitt arbete i stadsdelen.
Foto: Roger Turesson
Bild 8 av 20 Anna König Jerlmyr möter Johanna Picano som ryckt in som extra resurs på ett äldreboende i Axelsberg i södra Stockholm. ”Vi ser att människor vill göra skillnad och bidra i krisen”, säger finansborgarrådet. Enhetschefen Hossein Ahmadian kan bara instämma.
Foto: Roger Turesson
Bild 9 av 20 Hossein Ahmadian är enhetschef på Axelsbergs vård- och omsorgsboende i södra Stockholm. Turistguiden Johanna Picano har ryckt in som extra resurs. ”Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte vill tillbaka till min ordinarie bransch. Men jag tror att det här är en stor möjlighet för mig att lära mig”, säger hon.
Foto: Roger Turesson
Bild 10 av 20 Anna König Jerlmyr kräver tydliga besked av Folkhälsomyndigheten om munskydden. ”Man kan inte stå och spekulera nationellt i relation till kommunerna”, säger hon.
Foto: Roger Turesson
Bild 11 av 20 Stadsledningsmöte hos finansborgarrådet med stadsdirektören Magdalena Bosson, säkerhetsdirektören Fredrik Alfredsson och stabschefen Magnus Thulin i maj. De kan konstatera att trenden håller i sig och att dödsfallen i Stockholmsregionen minskar.
Foto: Roger Turesson
Bild 12 av 20 Finansborgarrådet går igenom budskapet inför en pressträff på länsstyrelsen om Stockholms ekonomi i pandemin. Pressekreteraren Edward Tovi och kommunikationschefen Cecilia Elovsson stämmer av underlag och meddelanden.
Foto: Roger Turesson
Bild 13 av 20 Anna König Jerlmyr skärper tonen mot Folkhälsomyndigheten på en pressträff i Stadshuset ihop med äldreborgarrådet Erik Slottner. ”Man varnar för att om munskydd och visir används felaktigt kan det öka smittorisken. Här behövs det tydligare rekommendationer”, säger hon. 
Foto: Roger Turesson
Bild 14 av 20 Anna König Jerlmyr ger enskilda intervjuer i Stadshuset efter pressträffen om skyddsutrustningen. ”Det har varit viktigt för mig att vara tillgänglig i medierna”, säger hon.
Foto: Roger Turesson
Bild 15 av 20 ”Det är nästan oundvikligt att smittan kommer in på äldreboenden när det finns en allmän smittspridning i samhället”, hävdar Anna König Jerlmyr.
Foto: Roger Turesson
Bild 16 av 20 Karin Wanngård (S).
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 17 av 20 Krögaren Fredrik Eriksson berättar för Anna König Jerlmyr att han har arbetat hårdare än någonsin för att hålla igång Långbro värdshus under coronakrisen, och det har gått, med personalens och gästernas stöd. ”Men vad händer på sikt? Där finns det stora frågetecken”, säger han. I förgrunden kocken Tobias Holmgren.
Foto: Roger Turesson
Bild 18 av 20 Anna König Jerlmyr har bokat ett frukostmöte med krögaren Fredrik Eriksson för att få veta hur Långbro värdshus hanterar krisen. Johan Nilsson, moderat ordförande i Älvsjö stadsdelsnämnd, följer med.
Foto: Roger Turesson
Bild 19 av 20 Stockholms landshövding Sven-Erik Österberg och finansborgarrådet Anna König Jerlmyr förbereder en presskonferens med dystra prognoser för ekonomin.
Foto: Roger Turesson
Bild 20 av 20 ”Den här krisen har verkligen satt fingret på vad som är viktigt. Att det är människors liv och hälsa. Att det är många som vill göra nytta och bidra. Det har jag verkligen mött”, säger Anna König Jerlmyr.
Foto: Roger Turesson