Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stopp för bostäder vid Råstasjön

Mark- och miljööverdomstolen sade på måndagen nej till Solnas planerade bostadsbygge vid Råstasjön. Domstolen finner inga skäl till att upphäva strandskyddet.

Solna stads detaljplan innehåller 600–700 lägenheter vid Råstasjöns norra strand. Syftet med bebyggelsen är, enligt kommunen, att länka samman Arenastaden med omgivningen.

Domstolen menar att detaljplanen visserligen avser att tillgodose ett angeläget allmänt intresse, men upphäver ändå detaljplanen. ”Det har inte visats att det saknas möjligheter att tillgodose detta intresse utanför strandskyddat område”, skriver domstolen.

Bostadsområdet vid fågellokalen Råstasjön har diskuterats i flera år. Bland andra Hyresgästföreningen i Solna, Naturskyddsföreningen i Solna-Sundbyberg, Naturskyddsföreningen i Stockholms län och Världsnaturfonden WWF har krävt att planerna ska skrotas.

Kommunalrådet i Solna, Pehr Granfalk (M), är kritisk till domen.

– Det är förvånande att mark- och miljööverdomstolen går emot såväl länsstyrelsens som mark- och miljödomstolens beslut om att fastställa detaljplanen. Till följd av beslutet riskerar Solna och Stockholmsregionen att gå miste om 600 nya bostäder i direkt anslutning till den nya tunnelbanan i Arenastaden, säger han.

Måndagens dom kan överklagas. Mark- och miljööverdomstolen anser att målet bör prövas av Högsta domstolen.

– Vi ska nu analysera domen och därefter ta ställning till hur vi går vidare, säger Pehr Granfalk.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.