Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-13 23:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stopp-for-elsparkcyklar-i-t-banan/

STHLM

Stopp för elsparkcyklar i t-banan

Elsparkcyklar förbjuds i tunnelbanan. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Elsparkcyklar förbjuds i Stockholms tunnelbana. Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) beskriver ett växande problem.

– Folk ställs mot folk och stämningen blir allt mer aggressiv, säger han till SvD.

Ett litet fordon har blivit föremål för en omfattande debatt i och med introduktionen av elsparkcyklar i Stockholm. Medan arga insändare avlöser hoppfulla ledartexter sprider sig vanan att batteriburen susa fram genom stan.

Elsparkcyklarna sprider sig också och när fordonen vårdslöst lämnas på trottoarer och cykelvägar har politikerna sett sig tvingade att vidta åtgärder. Nu meddelar Region Stockholm att det kommer att bli förbjudet att använda elsparkcykel i tunnelbanan, skriver Svenska Dagbladet.

Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och SL:s ordförande, anser att problemen som elsparkcyklarna ställer till på gator och torg håller på att sprida sig ner i tunnelbanan.

– Mönstret är tydligt. Man testar hela tiden gränserna för vad som är tillåtet och inte tillåtet. Allt fler kan notera elsparkcyklar på perronger och i anslutning till stationer, säger han till tidningen.

Hopfällbara elsparkcyklar ska få medtas på samma sätt som det i dag är tillåtet att transportera vikbara cyklar, sparkcyklar och balanscyklar för barn som drivs utan kedja.