Created with Sketch. Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-09 10:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stopp-for-oppna-skolplattformen-igen-uppges-vara-for-dyrt/

STHLM

Stopp för Öppna skolplattformen igen – uppges vara för dyrt

Stockholms stads plan på att finansiera den alternativa appen Öppna skolplattformen har stött på patrull. Enligt it-direktören kostar appen, som staden nyligen polisanmälde för dataintrång, för mycket.

2021-11-16 klockan 11.06: Texten har tillfogats ett förtydligande.

Turerna kring appen Öppna skolplattformen har varit många. Appen utvecklades av föräldrar som en reaktion på den mycket kritiserade Skolplattformen, Stockholms stads it-satsning som skulle bli en sammanhållen plattform för lärare, elever och vårdnadshavare.

Appen fick snabbt höga betyg i appbutikerna, men från staden möttes den med skepsis. Så mycket att utbildningsförvaltningen först försökte störa ut den på teknisk väg och senare polisanmälde den för dataintrång. Utredningen lades dock ner och tidigare i höstas kom tvärvändningen: Stockholms stad skulle inte bara acceptera Öppna skolplattformen, utan betala för den.

Men nu har det ännu en gång tagit stopp. Parterna kommer inte överens om prislappen.

– Stockholms stad har ett avtal för programinköp med Atea som är vägen in för en app av det här slaget. Inom ett sådant avtal för en enskild app förväntas inte den höga licenskostnad som staden blivit erbjudna i det här fallet, säger it-direktören Andreas Nordström.

Han är dock öppen för att fortsätta förhandlingarna för att ”sondera en annan prisbild”.

Öppna skolplattformen utvecklades av föräldrar som en reaktion på den hårt kritiserade Skolplattformen.
Öppna skolplattformen utvecklades av föräldrar som en reaktion på den hårt kritiserade Skolplattformen. Illustration: Öppna skolplattformen/Karin Nygårds

Öppna skolplattformen har utvecklats med öppen källkod, vilket innebär att den underliggande koden finns fritt tillgänglig att se och använda. I Apples och Googles butiker kostar den däremot 11 kronor att köpa.

Priset som har erbjudits bygger på en krona per användare och månad. Men eftersom Öppna Skolplattformen räknar på antalet potentiella användare, inte hur många som faktiskt använder appen, så landar det på 300 000 kronor per månad. Staden ska dock ha erbjudits en rabatt på 20 procent det första året, skriver Ny Teknik.

Christian Landgren, en av initiativtagarna till Öppna Skolplattformen, reagerar på it-direktörens bedömning att det är för dyrt.

– Det är ett intressant inlägg från någon som lagt en miljard skattepengar på något som inte ens fungerar, säger han.

Skolplattformen har kostat över en miljard kronor, vilket dock inkluderar både utvecklings- och driftskostnader.

Förtydligande: Texten har uppdaterats med ytterligare uppgifter om kostnaden för Öppna Skolplattformen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt