Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Förseningar för tågtrafiken norr om Stockholm

Stora problem för tågen under torsdagen. Arkivbild.
Stora problem för tågen under torsdagen. Arkivbild. Other: Lisa Mattisson

Under förmiddagen var det stopp i tågtrafiken norr om Stokholm. Orsaken var en nedriven kontaktledning. Vid klockan 12 började tågen rulla igen men med begränsad kapacitet.

– Vi förväntas ha full kapacitet omkring klockan 16, säger Denny Josefsson, kommunikatör på Trafikverket.

Stoppet gällde ”tågtrafiken förbi Märsta” och påverkade både fjärrtågen mellan Stockholm och Uppsala, och Pendeltågen mellan Södertälje och Märsta. 

– Det är en kontaktledning som har rivits i Märsta. Då blir det ju strömlöst och tågen kan inte gå, säger Alexandra Elias, presskommunikatör vid Trafikverket.

På torsdagsmorgonen stod tre tåg stilla i Märsta och Trafikverket hade personal på väg till platsen för att ta reda på vad som hade hänt och för att undersöka hur man skulle åtgärda problemet. 

Tågtrafiken på sträckan hade redan tidigare påverkats av det växelfel som inträffade tidigare under veckan i närheten av Knivsta. Det kalla vädret gjorde att man ännu inte kan åtgärda felet, vilket leder till ytterligare förseningar. 

– Det har varit för kallt för att svetsa nu. Man måste vänta tills det blir lite varmare, säger Alexandra Elias.

Strax efter klockan 10 på förmiddagen skedde också en olycka på sträckan, i närheten av Helenelund. Det är oklart hur allvarligt skadad personen blev vid olyckan. 

– Det är en person som har blivit påkörd, säger Denny Josefsson vid Trafikverkets presstjänst.

Vid klockan 12 började tågen rulla igen, men med begränsad kapacitet eftersom bara ett spår fungerar på en del av sträckan.

– Tågen rullar med förseningar på omkring 20 minuter. Problemet kommer att vara åtgärdat omkring 16.00, då har vi full kapacitet igen, säger Denny Josefsson.

Strax innan klockan 17 berättade Trafikverkets presschef att det fortfarande finns ett växelfel i närheten av Arlanda men att det inte kommer att leda till några större förseningar.

– Vi kommer förhoppningsvis kunna svetsa det på lördag, men nu är det för kallt, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.