Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 09:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stopp-for-test-av-symtomfria-i-stockholm/

STHLM

Stopp för test av symtomfria i Stockholm

Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, säger att en prioritering är nödvändig för att personer med symtom lättare ska kunna testa sig.
Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, säger att en prioritering är nödvändig för att personer med symtom lättare ska kunna testa sig. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Nu ska bara personer med symtom testa sig för covid-19 i Stockholm. Regionen ändrar nu rekommendationerna för att minska trycket på testningen och flaggar för ytterligare begränsningar.

– Om det blir en ännu större efterfrågan få vi prioritera även bland de med symtom, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Testkapaciteten räcker inte till när smittspridningen skenar i region Stockholm. Från och med torsdagen ska bara personer med symtom testa sig i regionen.

– Vi behöver göra en prioritering för att de med symtom ska få lättare att provta sig. Vi har en eskalerande smittspridning av omikron och väldigt många med symtom i Stockholm, säger Maria Rotzén Östlund.

Kan det bli ytterligare prioriteringar?

– Ja, om det skulle bli en ännu större efterfrågan får vi prioritera även bland de med symtom. Då är det personer som av medicinska skäl som kommer först liksom även sjukvårdspersonal. Men där är vi inte än.

Ska man testa sig om man har covid-smitta i familjen eller har umgåtts med någon smittad?

– Nej, det är grundregeln. Undantagna är sjukvårdspersonal och omsorgspersonal. Om de har smittade i hushållet rekommenderar vi fortfarande provtagning. Det gäller även om personal haft nära kontakt med en smittad, såvida personalen inte är trippelvaccinerade.

De som har covid-smitta i familjen ska fortfarande stanna hemma i karantän?

– Ja, vi vet att det sker mycket smitta i familjen. Både den som har covid-19 och familjemedlemmarna ska vara hemma i sju dagar, men behöver inte testas om man inte har symtom. Däremot ska symtomfria som är föremål för smittspårning på Säbon eller sjukhus forfarande testas.

Behöver man testa sig om man varit utomlands?

– Nej, man ska inte testa sig via hemtest om man varit utomlands och inte har symtom. Det är inte riktigt klart än hur vi gör med Arlanda testningen och hur vi ska göra med de resurserna.

Den som haft covid-19 för mindre än sex månader sedan, men har symtom, ska inte heller testas?

– Det stämmer, men de ska stanna hemma så klart.

Hur länge gäller de nya rekommendationerna?

– Till den 27 januari i första hand. Vi ökar ju provkapaciteten men eftersom smittan också ökar så vet vi inte när provkapaciteten motsvarar behoven.

Hur många utan symtom har testat positivt fram till nu?

– Vi har ingen bra uppfattning om det. Men vi vet att det är personer som är asymtomatiska som har smittats.

Just nu går det inte att boka hemtest och drive-in testen är fullbokade hela veckan, när kommer det att fungera igen?

– Förra veckan gjorde vi cirka 90 000 tester och vi hoppas öka kapaciteten till över 100 000 inom några veckor. Om man väl kunnat beställa ett hemtest så kommer det dagen efter. Sedan kommer svaret inom 48 timmar.

Ska ni utöka drop-in testbussarna som är det enda som återstår för många?

– De mobila testbussarna är ju framför allt tänkta för de som inte har digital möjlighet att boka test. Det är planerat att komma två enheter till, men just nu har vi använt de till personaltestning vid sjukhusen. Vi hoppas snarare kunna öka kapaciteten för hemtester via appen, säger Maria Rotzén Östlund.

Läs mer: Efter årets värsta helg – fortsatt ansträngt på sjukhusen: ”Läget är katastrofalt”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt