Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Citybanan öppnar – felet kvar

Other: Magnus Hallgren

Trafiken på Citybanan kommer vara igång på onsdagsmorgonen. Men signalfelet som stoppade trafiken är inte åtgärdat och kommer att ta flera nätter att reparera, rapporterar P4 Stockholm.

Pendeltågstrafiken på den nya Citybanan i Stockholm är avstängd sedan klockan 15. Stationerna City och Odenplan stängs av och pendeltågen går den gamla vägen via Karlberg och Centralen.

Enligt P4 Stockholm kommer trafiken på Citybanan komma igång vid fyratiden på onsdagsmorgonen, trots att signalfelet som orsakade stoppet inte är åtgärdat. MTR som ansvarar för den dagliga driften av Citybanan räknar med att det kommer att ta flera nätter att reparera.

– Man har hittat en provisorisk lösning som gör att vi kan köra trafiken, säger Jan Magnusson, pressinformatör på MTR, till radion.

Under tiden som Citybanan är avstängd går pendeltågen på samma tågbanor som fjärrtågen vilket kan orsaka förseningar och inställda avgångar i både pendeltågstrafiken och fjärrtågstrafiken.

– I pendeltågstrafiken har vi nästan 300 000 påstigningar per dag så det kommer att påverka väldigt många av dem och pendeltågen måste samsas med regionaltågstrafiken. Så det kommer att bli stökigt på den här sträckan, säger Christian Hoffmann, presskommunikatör på SL till TT.

Signalfelet som orsakar stoppet är kopplat till skyddsportar i tunnelsystemet. Stockholms trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) menar att Trafikverket borde kunna förutse och ha beredskap för tekniska problem med skyddsportarna och inte behöva stänga ned Citybanan med kort varsel och på obestämd tid.

– Jag är heligt förbannad och ser som min uppgift när sådana här saker inträffar att försvara stockholmarnas och pendlarnas intressen, säger Kristoffer Tamsons.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.