Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 13:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stopp-i-tagtrafiken-norr-om-stockholm-2/

STHLM

Förseningar i tågtrafiken norr om Stockholm

En nedriven kontaktledning har orsakat stopp i tågtrafiken. Foto: Magnus Hallgren

Det råder förseningar i tågtrafiken mellan Stockholm och Kungsängen, Bålsta och Västerås. Orsaken är en nedriven kontaktledning.

– Elfelet påverkar all tågtrafik på de här sträckorna, säger Lennart Hellsing, kommunikatör på Trafikverket.

Elfelet upptäcktes vid 09.30-tiden i Sundbyberg och påverkar alla tåg mellan Stockholm Central, Stockholm City och Kungsängen, Bålsta och Västerås. 

– Elfelet påverkar all tågtrafik på de här sträckorna. Vi är där och arbetar med att lösa felet, säger Lennart Hellsing.

Tågtrafiken var inledningsvis stoppad på sträckan. Strax efter klockan 11 var ett av två spår i gång för trafik. Det andra spåret beräknades öppna vid 20-tiden, meddelar Sveriges Radios trafikredaktion.

– Generellt kan fel på kontaktledningar bero på olika saker, alltifrån fåglar till kortslutningar. Men det vanligaste är att ledningen är dålig och har gått sönder. Ett tåg kan också orsaka en nedrivning av en kontaktledning om de strömavtagare som ligger mot kontaktledningen är slitna, säger Lennart Hellsing.

På tisdagseftermiddagen var det även ett signalfel mellan Rönninge och Tumba, vilket påverkade pendeltågstrafiken mellan Södertälje centrum och Uppsala.

Läs mer: Kontaktledning revs ner över tåg – en skadad