Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nedriven kontaktledning orsakade svåra tågproblem

En nedfallen kontaktledning stoppade en stor del av tågtrafiken från Stockholm på de linjer som går norrut under onsdagskvällen. Först efter tre timmar  kunde ett spår öppnas och full framkomlighet beräknas till 04.00.

Det var vid 18.25 som ett Arlanda Express-tåg på väg förbi Rotebro fick problem. Flera personer kontaktade räddningstjänsten sedan de hört smällar och sett blixtar från det och hur kontaktledningen skadats när tåget passerade.

– En stund senare fick vi samtal att tåget hade stannat vid Häggvik, säger Jonas Fröjmark vid Storstockholms räddningstjänst.

Tåget hade då rivit ned en kontaktledning på platsen.

Trafikverkets webbplats: Tåg som påverkas

Att kontaktledningen har rivits ned har också påverkat ett ställverk i Sollentuna.

Ingen person har skadats, uppger räddningstjänsten som larmades till platsen för att evakuera passagerarna från tåget.

– Eftersom de måste gå över spåret har trafiken stoppats, säger Jonas Fröjmark.

Evakueringen inleddes klockan 19.20.

Också ett pendeltåg från Rotebro till Norrviken fick evakueras sedan tåget kört på något i samband med kontaktledningsskadan. 

Ett femtontal tåg påverkades av händelsen. Det var främst tåg mot Uppsala, Gävle och Dalarna som inte kunde köras. Pendeltågen vände i Solna/Ulriksdal och bussar körde till Upplands-Väsby.

Passagerare som DN varit i kontakt med vittnar om för få bussar och mycket långa väntetider. En av dem beskriver problemen så här:

”Det jag, och andra jag pratade med på plats, blev mest irriterade på var bristen på information och även att det kom felaktig information. På pendeln sa dom att ersättningsbussar börjat gå, men när vi kom till Ulriksdal visste inte ens den av MTR utsända personalen om ifall bussar beställts och i så fall vart vi resenärer skulle bli upphämtade. Kaos!”

– Bussar står tyvärr inte och väntar på att tåg ska gå sönder så det tar tid att få fram bussar och hitta chaufförer. De gör så gott de kan för att lösa detta när något akut händer, säger Yasmine Boulechfar pressinformatör på Trafikverket. 

Ett spår kunde öppnas 21.20 och full framkomlighet på sträckan beräknas till 04.00. Förseningar kommer att drabba alla kvällens avgångar i nordlig riktning.

Den 4 januari stoppades pendeltågstrafiken i södra Stockholm efter ett misstänkt sabotage. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.