Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stoppet i Stockholm ”en av de större störningarna”

Att felet som lett till torsdagens tågstopp i Stockholm hittats innebär inte att allt kommer att flyta på som normalt. ”Det kommer att ta tid att reda upp det här, när vi väl får börja köra igen”, säger Stefan Björkqvist på Trafikverket.

Björkqvist är chef för den nationella koordinationen på Trafikverket och har haft en ovanligt hektisk dag.

– Trafikalt är det här en av de större störningar jag varit med om. Det är ett komplicerat fel som påverkar tågomloppet i hela Sverige, säger han till DN.

Felet har lett till att fjärrtågen norrifrån vänder i Uppsala och pendeltågen i Upplands Väsby. Men ett allvarligt fel som uppstår i Stockholm är extra känsligt och får konsekvenser för tågtrafiken i hela landet, i synnerhet eftersom stoppet uppstått mellan Stockholms central och depån i Hagalund i Solna. Tåg kan inte ta sig dit eller därifrån.

Det gör, enligt Stefan Björkqvist, att störningen norr om Stockholm även leder till förseningar eller inställda tåg till flera orter västerut och söderut, som Eskilstuna, Linköping, Malmö, Hallsberg, Karlstad, Skövde och Göteborg.

Tomma tåg som ska till depån i Hagalund söderifrån kan inte ta sig dit och hamnar i vägen för andra tåg.

– Då blir det kö på spåren. Vi har plockat om för att kunna släppa in fler tomma tåg på Älvsjö godsbangård så att de inte hamnar i vägen för tåg med passagerare som ska till Stockholms central, säger Stefan Björkqvist.

Vid ställverket norr om Stockholm pågick febril felsökning under torsdagen. Experter har kallats in. Pressen är stor på Trafikverket att hitta felet, som påverkat tusentals resenärer.

Och på verkets trafikledning arbetar man intensivt för att få tågen att rulla så bra det bara går, utifrån förutsättningarna.

– Det här är fruktansvärt. Vi vill ju leverera en säker anläggning – och det kan vi inte göra nu tyvärr. Vi kan inte köra trafik på den just nu. Det känns inte alls bra, säger Stefan Björkqvist.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.