Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stor brist på fosterhem

Sven Ginsburg och Catti Edfeldt är fosterföräldrar till två tonårspojkar med svåra hemförhållanden.
Sven Ginsburg och Catti Edfeldt är fosterföräldrar till två tonårspojkar med svåra hemförhållanden. Foto: Magnus Hallgren
Bristen på fosterfamiljer är ett växande problem i Stockholm. Mest svårplacerade är tonåringar. I väntan på ett hem tvingas barnen bo allt längre i tillfälliga, mycket dyra jourhem. Förra året ökade Stockholms stads kostnader för jourhem med 50 procent.

Här bor det många - den signalen får man när man kliver in i familjen Ginsburg-Edfeldts femrummare på Södermalm. Hallen är full av ytterplagg.

Sven Ginsburg och Catti Edfeldt har fyra egna barn, varav tre utflugna. Och för drygt två år sedan flyttade två tonårspojkar med svåra hemförhållanden in i deras liv.

Tanken på fosterbarn föddes när Catti Edfeldt träffade en kompis släkting som är socialassistent.

- Jag pratade om att vi hade så stort och att vi funderade på att hyra ut när barnen flyttat hemifrån. Hon sade: "Bli jourfamilj - det är världens behov av plats för tonåringar."
Så fick det bli.

- När vi väntade på vår första pojke kände jag osäkerhet. Så stod han där, en häftig kille. Han sa: "Brukar ni ha ungdomar som fosterbarn här?" Jag svarade: "Du är den första, så du får lära mig hur man gör." Visst är det en strid ibland, men så är det ju med ungar, säger Sven Ginsburg.

Någon månad senare behövde ytterligare en tonårspojke en akut sängplats.

- Sedan blev vi familjehem. Vi kände att det är klart att de ska bo kvar, det var aldrig någon diskussion. Det är spännande och kul att ha dem här, säger Catti Edfeldt.

Killarna, som har hunnit bli 16 och 18 år gamla, beskriver hon som "förvånandsvärt stabila och positiva".

Bristen på familjehem är stor i Stockholm. Vår och höst annonserar staden efter nya familjer. På så sätt lyckas man vaska fram åtta till tio per termin. Men det räcker inte. I dagsläget saknas hem till ett 50-tal barn och ungdomar.

- Svårigheten att rekrytera familjehemsföräldrar blir allt tydligare. Hemmafrun på landet är ingen vanlig grupp längre. Hela samhället har förändrats, folk jobbar heltid och har inte tid att ta hand om fosterbarn, säger Ann Gardeström, tf verksamhetschef för familjevården i Spånga-Tensta.

På 80-talet var barnen som flyttade till fosterhem betydligt yngre än i dag, hälften var under sju år. En förklaring till att gruppen tonåringar växer är att man försöker hjälpa barnen i den biologiska familjen så länge det går. I de fall man tvingas ge upp har barnen hunnit bli tonåringar.

- Det svåra är att hitta familjer som passar barnen. Drygt hälften av barnen som behöver familjehem är tonåringar, samtidigt som de flesta familjer vill ta emot yngre barn, säger Linda Kilter, enhetschef för Stockholms stads placerings- och konsultationsenhet.

I väntan på familjehem placeras barnet eller ungdomen i ett jourhem. Jourhem är tänkt som akutlösning.

- Men ofta blir det ett halvår. I värsta fall ett år. Det är mycket dyra placeringar, säger Linda Kilter.

Jourhemsplaceringarna ordnas oftast av privata företag, som debiterar ett dygnspris på runt 1.300 kronor - det blir nästan en halv miljon kronor per år för ett barn. Förra året betalade Stockholms stad drygt 60 miljoner kronor för jourhemmen, det är 50 procent mer än 2005 då kostnaden var lite över 40 miljoner kronor. Den stora ökningen beror inte på att fler barn hamnar i jourhem, utan på att de tvingas stanna där betydligt längre.

Det finns ett lagförslag att tidsbegränsa jourhemsplaceringar till två månader. En lag som kan komma att bli tandlös, menar Ann Gardeström, så länge bristen på familjer kvarstår.

Nu ska Stockholms stad se över hela familjehemsvården. I 2008 års budget satsas tre miljoner kronor på att intensifiera rekrytering och utbildning av familjehem.

Catti Edfeldt och Sven Ginsburg har värvat flera vänner som fosterfamiljer. Tillsammans ingår de i ett nätverk.

- Vi stöttar varandra och pratar problem. Man fixar det inte själv. Det är viktigt att barnen hamnar i öppna familjer med stora nätverk. I slutna familjer vet man aldrig vad som händer, säger Sven Ginsburg.

Antalet placerade barn har ökat

784 Stockholmsbarn lever i familjehem, enligt beräkningar gjorda vid årsskiftet 2006/2007. Två tredjedelar av dessa är tonåringar.

Under förra året placerades 169 barn och ungdomar i familjehem. Det är en ökning med 35 procent jämfört med 2005. Nästan hälften av dessa placerades hos släkt eller närstående.

Ett 50-tal barn väntar på att få komma till ett familjehem.

Den som är intresserad av att starta familjehem kan kontakta Stockholms stads familjehemskonsulter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.