Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 17:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stor-generositet-vid-forsta-fredagsbonen-under-ramadan/

STHLM

Stor generositet vid första fredagsbönen under ramadan

Bild 1 av 2 Hamsa Mahmood, Hassan Zalloum och Selman Yilmaz. ”Man ska vara extra snäll i dag”, säger Hassan Zalloum.
Foto: Adam Daver
Bild 2 av 2 Unga män håller varsin ros, som de har fått utdelade av en representant från hjälporganisationen Islamic relief.
Foto: Adam Daver

Den första fredagsbönen under ramadan lockade närmare 3.000 till moskén på Södermalm. Entusiastiska besökare gav samtidigt bidrag till de biståndsorganisationer som befann sig vid entrén.

– Folk är snällare och mer generösa en sån här dag, säger Salma Nanyanzi som arbetar för Sverige för UNHCR.

Rätta artikel

Uppslutningen till den muslimska fastemånaden ramadans första fredagsbön är ovanligt stor. I den varma vårsolen skyndar stora mängder troende till moskén i centrala Södermalm även en god stund efter att imamen har inlett bönen – och det är tydligt att stämningen var på topp. 

Vännerna Selman Yilmaz, Hamsa Mahmood, Hassan Zalloum och Alladin Yebari ska börja sista året på gymnasiet till hösten och berättar att just den första fredagsbönen är speciellt viktig för dem. 

– Man ska vara extra snäll i dag. Man ska till exempel hjälpa gamla människor, säger Hassan Zalloum. 

De fyra unga männen håller varsin ros, som de har fått utdelade av en representant från hjälporganisationen Islamic relief, i handen. Symbolen är tydlig: dagen handlar om omsorg om sina medmänniskor.

– Det är en större belöning att komma till moskén i dag. Rosen handlar om att visa medkänsla till andra. Kärlek och respekt till alla andra människor, säger Hamza Mahmood och får medhåll från sina vänner.

Är det jobbigt att klara av att inte äta under dagarna?

– Det beror på hur man är inställd. Jag har sett fram emot det här, och då är det inte jobbigt. Under den här tiden försöker man finslipa sin personlighet och bli bättre som människa, säger Alladin Yebari.

Bild 1 av 2 Isma och Sid Khan.
Foto: Adam Daver
Bild 2 av 2 Sid Kahn.
Foto: Adam Daver

Bland besökarna i moskén är Isma Khan och hennes man Sid Khan, som båda är mycket positiva över fredagens uppslutning när bönen väl är avslutad. 

– Det var fantastiskt, en känsla av samhörighet. Det var känslosamt. Bönen var verkligen rörande i dag. Allt handlar om fred och att förenas, och att hjälpa andra, säger Isma Khan. 

Sid Khan visar runt inne i moskén, där stora kristallkronor hänger högt ovanför männen som samtalar tyst i grupper, sittandes på golvet som är täckt med mattor. Han betonar vikten av att ramadan får en att förstå situationen för andra människor som är fattiga och har det svårt. 

– Syftet med fastan är att påminna dig om dem som är mindre lyckligt lottade. Och det handlar om att fokusera på att bli en bättre människa. Fastan lär dig också självdisciplin och att vara lugn, säger han. 

Jalal Darir. Foto: Adam Daver

I entrén till moskén står ett stort antal representanter för olika hjälporganisationer. Syftet är att samla in pengar och att engagera besökarna i hjälpen för utsatta människor i olika delar av världen. Jalal Darir är en av flera personer som arbetar för Islamic relief. Han berättar att det har kommit ovanligt många människor till fredagens bön i moskén. 

– De kunde inte hitta plats i den stora salen. Det kom mellan 2.500 och 3.000 personer i dag. En vanlig fredag kommer cirka 2.000. Vi öppnade alla kontor för att alla skulle kunna få en plats att be på. Vi öppnade sportsalen också, säger han.

Han berättar att fredagen är speciellt bra att ha insamlingar på eftersom tillfället är det första tillfället under ramadan när stora mängder människor träffas, och att det då finns en större vilja att ge pengar.

Salma Nanyanzi. Foto: Adam Daver

Organisationen Sverige för UNHCR har också flera representanter på platsen. Även de vittnar om en ovanligt stor givmildhet inför och efter fredagens bön. 

– Den här dagen har varit väldigt spännande. På bara fem minuter lyckades jag faktiskt få en ny bidragsgivare. Det gav mig en bra känsla och en god start. Folk är snällare och mer generösa en sån här dag, säger Salma Nanyanzi, som på fredagen gjorde sin första dag för organisationen i Stockholm.

Hon får medhåll från sina kolleger Abdul Zahid och Olivier Matauda, som också har haft många positiva möten med moskébesökarna under dagen. 

Tarik Yassine. Foto: Adam Daver

Tarik Yassine är en av personerna som valde att bli ny bidragsgivare under fredagen. 

– Jag gör det för dem som behöver lite mer för att kunna leva bra. Det är viktigt för barnen. Det är många som behöver hjälp, säger han.