Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stor tidsvinst flytta från förort till stan

Familjen Romanus: Mimmi, 35, Joakim, 37, Odin, 4 och Igor 2 år.

"Ville bara tala om att vi får tiden att räcka till!

Har gjort tvärt emot det vanliga när man har små barn. Vi sålde det nybyggda huset ute på Värmdö, efter att ha bott där i bara 2,5 år, och flyttade till en lägenhet på Gärdet.

Det gick dagar då vi aldrig satte vår fot på övervåningen i det 200 kvadrat stora huset. Varför skulle vi jobba heltid båda två, gå omlott och knappt se varandra, för att få bo där?

Nu har vi tio minuter till våra jobb och en minut till dagis. Då behöver vi inte heller vår stora dyra Volvo XC. Vi har råd att jobba mindre och vi vinner minst 20 timmar per vecka bara på att slippa pendla.

Vi har i dag endast ett tvättställ att rengöra i stället för fyra, vi har 95 kvadratmeter att städa och pynta i stället för 200, det är en fjärdedel färre fönster att tvätta. Vi har ingen gräsmatta som skall klippas, krattas och gödslas eller rabatter att fixa med.

Barnen kan sova tills de vaknar och vi har lugna morgnar eftersom vi inte behöver gå hemifrån förrän klockan 09.00. Då har dessutom en av oss hunnit träna en timme om vi känner för det.

Vill vi göra något på kvällen hinner vi först vara med barnen några timmar för att sedan fortsätta jobba, gå på bio eller ta en drink på stan.

All denna tid, som vi nu inte lägger på jobb, pendling och städning, kan vi ägna åt att göra precis det vi vill.

Nu är det ju ändå inte alltid så... Men vi vet i alla fall att vi har skapat de bästa förutsättningarna för att få tiden att räcka till det som är viktigt: tid med varandra!

Ämnet är känsligt, vi hamnar i vilda diskussioner på middagar. "Stackars barn som ska växa upp i lägenhet", säger några. Tydligen provocerar vårt val andra. Konstigt eftersom alla får göra som de vill! Men det finns väl ingen som på ålderns höst har sagt; 'Jag ångrar att jag var så mycket med mina barn, fasen, jag skulle ha jobbat mer när de var små.'"

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.