Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stora förseningar för leveranser av hjälpmedel i Stockholms län

Försenade diabetesstickor, telefonköer och långa leveranstider. Hjälpmedelsverksamheten inom Stockholms län har drabbats av stora förseningar sedan Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, tog över verksamheten.

– Jag tror att vi kommer att ha förseningar under juni månad, säger Lisbet Nord, biträdande sjukvårdsdirektör SLSO.

Landstinget ska erbjuda människor de hjälpmedel som behövs för att klara det dagliga livet. Det kan handla om allt från rullstolar, hörapparater eller teststickor till blodsockermätare. 

Sedan Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, första juni tog över hjälpmedelsenheten i Stockholms landsting har de haft stora leveransföreningar och långa telefonköer för patienterna.

– Vi beklagar att vi har stora problem med leveranser och telefonkö, säger Lisbet Nord, biträdande sjukvårdsdirektör på SLSO.

Enligt Lisbet Nord har förseningarna orsakats att de inte haft tillräcklig tid att förbereda sig sedan beslutet fattades om att SLSO skulle ta över i november förra året.

– Det är ett komplicerat system med många aktörer och det är fel på flera ställen. Det har varit en kort tidsplan på projektet, från beslutet till att vi började genomföra det i verkliga livet.

Läs mer: Onemed höjde priset på diabetesprodukt med 7000 procent

En av dem som drabbats är Fredrik Ahlén. Han har diabetes typ ett och har inte fått de teststickor för att mäta sitt blodsocker som han har beställt.

– Jag har haft diabetes i sju år och det har aldrig varit några problem, säger han.

Fredrik Ahlén beställde teststickor 28 maj, när Onemed fortfarande hade ansvar för hjälpmedelsverksamheten.

När han ringde för att följa upp beställningen 5 juni fick han stå i telefonkö i nästan en timme och när han kom fram fick han veta att beställningen hade makulerats och inte fanns hos SLSO.

Han gjorde en ny beställning men berättar att kundtjänsten sa att det var stora förseningar i leveranserna.

– Min andra beställning har inte kommit, så i dag tog jag det vidare och då fick jag besked om att det inte finns något datum för när den kommer.

Läs mer: Landstinget kände till bristerna – tecknade strumpavtalet ändå

Vad händer om du inte får nya teststickor?

– Jag ska åka till Krakow nu i helgen och då kan jag inte åka. För jag kan inte åka till en storstad utan att mäta mitt blodsocker för då kan jag hamna i koma, då kan jag ju dö. Det är ju jättefarligt och det vill man ju inte gambla med. Det begränsar ju mitt liv.

SLSO:s biträdande sjukvårdsdirektör Lisbet Nord säger att de inte kan ge något exakt svar på när allt ska fungera som vanligt igen, men tror att de kommer få i ordning på leveranserna under juni.

– Vi kan inte säga säkert i dagsläget, säger hon.

Domslut: Strumpavtal var olagligt

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.