Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stora störningar i tunnelbanetrafiken under morgonen

Ett spårfel orsakade stora problem på tunnelbanans gröna linje i Stockholm under morgonen. Tågen gick med nedsatt hastighet, med överfulla vagnar och förseningar som resultat.

Förseningarna på tunnelbanans gröna linje började vid 06-tiden på morgonen. Det var ett banfel som gjorde att trafiken i Västerort drabbades av förseningar. 

– Vi har ett problem med strömskenan på norrgående spår mellan Thorildsplan och S:t Eriksplan vilket innebär att vi måste köra enkelspår på den här sträckan. Det innebär att norrgående och södergående tåg samsas på ett spår, och det blir förseningar och inställda avgångar, säger Claes Keisu, informatör på SL, vid 8-tiden.

Till en början varnade SL för att problemen kunde fortsätta under hela förmiddagen, men redan strax efter 9 började tågen att rulla som vanligt.

– Jag vet inte hur det kunde lösas så fort, men man kanske märkte att felet inte var så omfattande som man först trodde, säger Claes Keisu.

Erica Håkansson åkte tunnelbanan mellan S:t Eriksplan och Fridhemsplan när DN talade med henne. Efter en kvarts väntetid var det stor förvirring på perrongen när tåget kom in på fel spår.

– Först tänkte jag att det måste vara fel tåg, och det var flera som hoppade på fel tåg. Folk hade hörlurarna inne och hoppade bara på, sade hon, innan hon hoppade av vid Fridhemsplan för att ta bussen sista biten till jobbet.

Längre bort längs den gröna linjen, vid Thorildsplan, stod Henrik Andersson med kryckor.

– Jag har väntat en kvart, men jag har inte hört någon information om förseningarna, sade han.

När tåget slutligen kom in på perrongen stod han på fel sida. Många personer som hade väntat länge trängdes för att komma med.

– Jag får nog vänta på nästa, jag får hoppas att det kommer en till. Jag är ganska lugn ändå och har ingen direkt tid att passa som tur är, så jag får jobba över i stället, sade Henrik Andersson, samtidigt som dörrarna stängdes och tåget lämnade perrongen.

Den begränsade trafiken mellan Thorildsplan och Sankt Eriksplan påverkade trafiken på hela gröna linjen. SL uppmanade resenärer att om möjligt ta andra resvägar än den förbi S:t Eriksplan och Thorildsplan.

Problemen var lösta redan vid 9-tiden på morgonen.

– I det här fallet i morse var det på norrgående spår som vi hade problem med strömskenan. Då försöker man köra enkelspår så att man kan upprätthålla någon trafik. När man kör enkelspår kommer tågen såklart att mötas och då måste man köra på ett speciellt sätt. Man måste till exempel köra ganska långsamt, säger Claes Keisu vid SL.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.