Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Störning vid manifestation mot antisemitism

En person har gripits och fem personer avlägsnades efter att ha stört ordningen vid en manifestation mot antisemitism på Raoul Wallenbergs torg i centrala Stockholm. 

– En person är gripen misstänkt för hets mot folkgrupp, säger Anna Westberg, polisens presstalesperson i Stockholm.

Manifestationen mot antisemitism möttes av motdemonstranter som, enligt Expressen, tillhör den nazistiska gruppen NMR. De ska bland annat ha skrikit ”Lystring! Vi är här från Nordiska motståndsrörelsen”, enligt tidningen. 

Polisen har gripit en person och fem personer avlägsnades från platsen.

– Det är personer som har stört eller försökt att störa manifestationen och som varit stökiga. En person är gripen och är misstänkt för hets mot folkgrupp, säger Anna Westberg, polisens presstalesperson i Stockholm.

Läs mer: Stor uppslutning vid kippavandring i Malmö 

Men om personerna som störde ordningen tillhörde NRM är inget polisen vill bekräfta.

– Det är detaljer som jag inte vill gå in på, säger Anna Westberg.

Manifestationen hölls efter återkommande attacker mot synagogor i Sverige de senaste veckorna. 

Läs mer: Kraftiga reaktioner efter attacken mot synagogan: ”Vidrigt” 

Cirka 150 personer deltog i manifestationen där bland statsminister Stefan Löfven, kulturminister Alice Bah Kuhnke, Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund höll tal.

Efter talen samlades de som deltog i manifestationen en ring runt Stockholms synagoga som ligger i närheten.

På Twitter skriver Annie Lööf: 

"Vi bildade Fredens ring runt synagogan. Och motade bort de hatande nazister som stod och gapade runt omkring oss som samlats. Vilken skam dessa ryggradslösa nazister är för det svenska samhället."

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.