Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stort bråk mellan resenärer och ordningsvakter i t-banan – förundersökning inledd

Arkivbild på Fridhemsplans tunnelbanestation där bråk uppstod i helgen
Arkivbild på Fridhemsplans tunnelbanestation där bråk uppstod i helgen Foto: Jonas Lindkvist

Efter en våldsam händelse som urartade vid tunnelbanestationen på Fridhemsplan natten till söndag har en förundersökning inletts av polis och åklagare. Både resenärer och ordningsvakter ingår i utredningen. Även trafikförvaltningen och väktarbolaget utreder händelsen. 

– Vi ser ytterst allvarligt på händelsen, skriver trafikförvaltningen i ett mejl. 

Uppdaterad 2018–06–02 17:47. Artikeln har tillfogats en rättelse.

Det var natten till söndag som ett stort bråk uppstod mellan resenärer och flera ordningsvakter på Fridhemsplans tunnelbanestation. En film som har lagts upp på Facebook visar på mycket stök under flera minuter.

Det hörs höga skrik från de inblandade. Ordningsvakter följer efter resenärer och måttar slag med batong. Men ordningsvakter blir också jagade, knuffade och hamnar på golvet med inblandade resenärer över sig.

Några minuter in i filmen bultar en person på spärrvaktens kur och säger ”Du måste ringa polisen”. Spärrvakten trycker då på larmknappen. Så småningom kommer polis till platsen.

Läs mer: Fusket minskar – nu ska det minska ännu mer

Två polisanmälningar har gjorts, en ordningsvakt eller flera ordningsvakter står för den ena och de anmälda resenärerna har i sin tur gjort motanmälan. En förundersökning har inletts av polis och åklagare. Brottsrubriceringarna är främjande av flykt, våldsamt motstånd, våld mot tjänsteman och grov misshandel respektive misshandel och olaga hot. Polis och åklagare är förtegna om händelsen, och vill inte specificera hur många som misstänks för brott. 

Enligt polisen var upprinnelsen till bråket att en resenär stoppades av väktare eftersom personen saknade färdbevis. Polisens förundersökningsledare Pelle Svensson bekräftar att fem personer greps vid händelsen, men att dessa sedan har släppts. 

– Nu är ingen frihetsberövad. Vi befinner oss i inledningen av utredningen, säger Pelle Svensson, som inte vill berätta mer med hänvisning till förundersökningssekretessen. 

Enligt Trafikförvaltningen, SL, har händelsen föranlett ”viss aktivitet” på trafikförvaltningens Facebook-sida och förvaltningen har tillsatt en utredning.

Aleksander Krajisnik, presskommunikatör vid trafikförvaltningen skriver i ett mejl till DN: 

– Vi ser ytterst allvarligt på händelsen och har en pågående utredning som jag inte kan föregripa. Vi tittar just nu på händelseförloppet för att reda ut det inträffade. 

Ordningsvakterna är anställda av bolaget Commuter Security Group, CSG, som har kontrakt med SL/trafikförvaltningen. Även CSG har tillsatt en utredning. 

– Vi ser allvarligt på det som inträffade och vår avsikt är att reda ut hela händelsen. Med anledning av att det pågår en utredning hos oss samt hos Trafikförvaltningen vill jag därför i dagsläget inte uttala mig mer i ärendet, skriver bolagets vd Pelle Johansson i ett mejl till DN. 

Läs mer: Sofia: SL bötfällde mig efter ett inlägg på Facebook 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.