Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stort elavbrott norr om Stockholm

Ett omfattande elavbrott inträffade på tisdagsmorgonen när en större ledning skadades i Järfälla norr om Stockholm. Omkring 26.000 hushåll drabbades och det blev stopp i tågtrafiken.

En kranbil som körde in i en kraftledning mellan Rotebro och Stäket orsakade avbrottet. Det inträffade kvart över åtta.

– Ledningen ramlade ner över bilen och vägbanan. Några mindre markbränder inträffade. Vi är på plats med två brandstationer och har spärrat av området. Men allt är under kontroll, säger Matthias Häglund på Storstockholms räddningscentral.

Avbrottet påverkar i huvudsak boende i Järfälla kommun. Initialt drabbades 27.000 anläggningar, men arbetet med att åtgärda problemet gick under morgonen fort. Halv tio var omkring 400 hushåll påverkade.

– Vi håller på med att åtgärda problemet för fullt, säger Stina Alving, presstalesperson hos E-on.

Strömavbrottet drabbade även pendeltågstrafiken norr om Stockholm.

– Nu kan trafiken återigen köra men med lite följdförseningar inledningsvis. Den startar precis nu så det kan bli lite bökigt just i början, säger Beisy Sundin vid 10-tiden.

Stoppet var tidigare på spåret mellan Stockholm och Arlanda.

– De tåg som är ute försöker vi få till plattformar så att resenärerna kan kliva av. Det är stopp och finns ingen prognos, sade Beisy Sundin, presskommunikatör på Trafikverket vid 9-tiden.

– Vad jag kan se så är det ett strömavbrott som skapar ett problem norr om Upplands Väsby. Tåg norrifrån vänder i Märsta och på Arlanda, säger Aleksander Krajisnik, presskommunikatör på SL under morgonen.

Ersättningsbussar sattes in och personal skickades till platsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.