Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stort missnöje med utlokaliseringen

Missnöjet är stort med att Stockholm stads ledning tänker flytta ut drygt 1.500 jobb till förorten.

– En del – framför allt de som reser mycket i jobbet – har redan kontaktat mig och sagt att de ska sluta, säger Jösta Claeson, huvudskyddsombud på social- och äldreförvaltningarna.

Fem av stadens förvaltningar och tre bolag ska flytta från innerstan till Rågsved, Järvafältet, Farsta, Vällingby, Ulvsunda, Skärholmen eller Skarpnäck.

Finansborgarrådet Sten Nordin (M) ser flera fördelar med utlokaliseringen: lägre hyror, ett lyft för förorterna och en möjlighet för fler bostäder och hotell i city.

I de fastigheter som blir tomma ser Sten Nordin i bästa fall tre nya bostadshus: l Utbildningsförvaltningens lokaler på Hantverkargatan, bredvid Serafen, i Stockholm Vattens huvudkontor på Torsgatan, ritat av Ferdinand Boberg och uppfört 1906 samt i Stockholmshems kontor på Hornsgatan.

– Jag har väldigt svårt att tro att det går att spara pengar på det här, det man vinner på hyran äts upp flera gånger om i förlorad arbetstid, säger Jösta Claeson.

Särskilt socialförvaltningen har mycket möten och utbildningar, enligt honom, och riskerar att tappa i effektivitet om restiden utökas med två–tre timmar i veckan.

– Arbetsbelastningen ökar hela tiden, jobben växer på hög och det blir frustrerande att sitta i tunnelbanan och ingenting kunna göra, man mår inte bra av det, säger Jösta Claeson.

Det återstår många praktiska frågor, menar han. Socialförvaltningen har ett 60-tal verksamheter utspridda över staden, men med tyngdpunkten på Södermalm. Äldreförvaltningens jourpatrull har ett nära samarbete med larmcentralen och behöver vara nära den.

– Oavsett om man åker kollektivt eller bil är det naturligtvis lättare att utgå från mitten än från ena kanten, säger Jösta Claeson.

Sten Nordins resonemang om ett lyft för affärer och restauranger i förorten tycker han är patetiskt.

– De flesta tar med sig lunchmat hemifrån och ännu fler lär göra det efter flytten, restaurangutbudet är mindre i förorterna. Att de skulle stanna och shoppa efter jobbet är ännu löjligare, man vill hem så fort som möjligt, säger Jösta Claeson.

Han tycker att det verkar som om ledningen i Stadshuset inte vet vad medarbetarna jobbar med.

– I bland blir dogmen viktigare än verkligheten, det blir lite löjligt, säger Jösta Claeson.

Läs mer: Staden flyttar ut – kontor blir bostäder

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.