Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stort strömavbrott i Bromma

Mariehäll under strömavbrottet.
Mariehäll under strömavbrottet. Foto: Läsarbild

Allt flyg till och från Bromma flygplats stoppades under drygt en timma sedan ett omfattande strömavbrott drabbat Brommaområdet på måndagen. Klockan 18.10 började planen åter att kunna landa. ”Räkna med förseningar under kvällen”, säger Henrik Kelfve på Swedavias pressjour.

Avbrottet, som påverkade 4.500 hushåll, drabbade boende i Bällsta, Mariehäll, Nockeby, Riksby och Ulvsunda industriområde.

Också hela Bromma flygplats och Bromma Blocks blev svart när strömmen gick klockan 16.50.

– Jag stod här och väntade på en kamrat som precis landat när allt blev svart. Nu kan de inte göra några säkerhetskontroller och bagagebanden står still så jag får nog vänta en stund till, säger en man på Bromma flygplats som DN talat med.

Enligt Swedavia ställdes all flygtrafik till och från flygplatsen in.

– Av säkerhetsskäl är all trafik inställd tills vidare, sa Henrik Kelfve på Swedavias pressjour till DN strax före klockan 17.

De flygplan som drabbades av strömavbrottet omdirigerades till andra flygplatser. Bland annat fick Malmö Aviations flight från Sundsvall landa på Arlanda klockan 17.35.

– Om de befann sig lite längre bort kunde de dra ned på farten i förhoppning om att felet hunnit lagas, säger Henrik Kelfve.

Strömavbrottet inträffade kl 16.49 uppger Fortum. Vid 17.20-tiden började Bromma flygplats reservkraft att fungera och terminalbyggnaden på Bromma och landningsbanan fick då åter belysning. Fem minuter senare var också gatubelysning i gång. Trots det var det fortfarande inte tillåtet att starta och landa eftersom belysning från reservkraften gav ett svagare ljus.

Också Bromma Blocks började då få tillbaka strömmen.

Fortums pressavdelning uppgav vid 17.30-tiden att felet var lokaliserat och att man inom 30 minuter skulle genomföra ett spänningstest för huvuddelen av de drabbade i Bromma. Ett litet antal hushåll kan dock få vänta längre på att få strömmen tillbaka.

Klockan 17.55 kunde säkerhetskontrollen på flygplatsen öppna. Strax före klockan 18 hade samtliga hushåll förutom 11 fått tillbaka strömmen. Det första flygplanet landade på flygplatsen några minuter senare.

– Nu är strömmen på och flygen går. Men man får räkna med förseningar under kvällen, vi uppmanar resenärer att gå in på Swedavias hemsida för aktuell information, säger Henrik Kelfve till DN vid 18.15-tiden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.