Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stort tillslag i Sverige mot fransk piratsajt

Fransk och svensk polis har gjort ett tillslag i Huddinge mot en av Frankrikes största piratsajter.

Två personer har anhållits misstänkta för upphovsrättsbrott och penningtvätt.

Sajten ”T411” är okänd för de flesta svenskar, men i Frankrike är den känd som en av landets största fildelningssajter. Redan för två år sedan pekades den ut av amerikanska skivindustrin som en av de värsta piratwebbsidorna i en rapport till amerikanska regeringen.

På måndagsmorgonen slog svensk och fransk polis till mot två personer i Huddinge kommun som misstänks vara hjärnorna bakom den franska sajten.

– Det är en pågående aktion som jag leder i samarbete med franska myndigheter, säger kammaråklagare Henrik Rasmusson vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

De två personerna har anhållits misstänkta för upphovsrättsbrott och penningtvätt. Dessutom har ett tillslag gjorts mot ett svenskt hostingbolag där piratsajten ska ha driftats.

Enligt DN:s källor rör det sig om ett par i 30-årsåldern som är ukrainska medborgare. Det är däremot inga uppgifter som Henrik Rasmusson vill kommentera.

– Det jag kan bekräfta är att de två personer som är anhållna inte är svenska medborgare. De har uppehållstillstånd i Sverige.

– Det pågår en parallell insats i Frankrike. Vår utredning handlar om att förhöra personerna och överlämna bevis till franska myndigheter.

Hur stor är piratsajten T411 i Frankrike?

– Det är en av de största sajterna i Frankrike överhuvudtaget, säger Henrik Rasmusson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.