Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 10:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stort-utslapp-av-ammoniak-i-jordbro/

STHLM

Stort utsläpp av ammoniak i Jordbro

Ett viktigt meddelande till allmänheten gick strax före lunchtid ut på tisdagen om ett större utsläpp av koncentrerad ammoniak i Jordbro industriområde söder om Stockholm. Strax efter klockan 14 meddelades att faran var över. 

TT Text

Strax innan lunchtid kom ett så kallat VMA, ett viktigt meddelande till allmänheten, om att ett ammoniakutsläpp inträffat i Haninge kommun. 

– Vi har ett ammoniakutsläpp i Jordbro. Det gäller en rörledning i ett industriområde som har gått sönder. Utsläppet har skett inomhus, sade Cecilia Lundfeldt vid Södertörns brandförsvarsförbund till DN på måndagsförmiddagen.

Hon förklarade vidare att utsläppet skett i ett industriområde. 

– Det luktar upp till tre, fyra kilometer bort. 

Personer som bor i Jordbro, Västerhaninge och Jordbro industriområde uppmanades att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

Anders Sessler på Södertörns brandförsvarsförbund uppgav för Aftonbladet att det var ett stort utsläpp.

– Tre och ett halvt ton har läckt.

Ett stort område kring utsläppsplatsen spärrades av. Men strax efter klockan 14 meddelade Sos Alarm på Twitter att faran var över och att avspärrningarna hävts.

Ammoniak är en gas som är giftig vid inandning av höga koncentrationer.