Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 00:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/strategiskt-val-forklaring-till-varfor-lag-andel-aldre-stockholmare-har-vaccinerats/

STHLM

”Strategiskt val” förklaring till varför låg andel äldre stockholmare har vaccinerats

Sjukvårdspersonal ingår i priogrupp två, men genom ett beslut i Region Stockholm prioriterades sjukvårdspersonalen upp.
Sjukvårdspersonal ingår i priogrupp två, men genom ett beslut i Region Stockholm prioriterades sjukvårdspersonalen upp. Foto: Johan Nilsson/TT

Den nationella strategin mot covid-19 går ut på att skydda de äldre. Region Stockholm sticker nu ut i landet med en låg andel personer över 70 år som vaccinerats mot covid-19. Det beror på att regionen prioriterat att vaccinera vårdpersonal. Ett strategiskt val, förklarar hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L).

Det var ett strategiskt val att vaccinera vårdpersonal i Region Stockholm. Det uppgav hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) i ett pressmeddelande i helgen, där hon samtidigt beklagade att ”regeringen söker konflikt om vaccinationen”, efter att energiminister Anders Ygeman riktat kritik mot vaccinationstempot och specifikt nämnt Region Stockholm.

– Anledningen till att det ser ut som om Stockholm vaccinerat färre, är att vi vaccinerat mycket mer vårdpersonal, vilket också Folkhälsomyndigheten konstaterar. Det är ett strategiskt val för att sjukvården ska klara att ta hand om både covid-patienter och andra allvarligt sjuka, säger Anna Starbrink nu till DN.

Sjukvårdspersonalen ingår i priogrupp två, men genom ett beslut i Region Stockholm i början av januari prioriterades sjukvårdspersonalen upp och skulle vaccineras parallellt.

– Det var ju i början av januari ett enormt tryck på intensivvården och även på akutmottagningarna och en stor oro på hur vi skulle klara den akuta sjukvården. För att klara akutsjukvården och ambulanserna så fattade sjukvårdsledningen beslutet att prioritera den här gruppen – det var ett strategiskt och medvetet beslut. Man kan diskutera om det var rätt eller fel. Jag tror att det var rätt och nödvändigt att skydda personalen, säger Anna Starbrink.

Det innebär samtidigt att Region Stockholm redan i januari i praktiken prioriterade ner den största gruppen av sköra äldre som ingår högst prioriterade gruppen, priogrupp ett, i den prioriteringsordning som slagits fast av Folkhälsomyndigheten. När ”viss sjukvårdspersonal” prioriterades upp hamnade samtidigt äldre med hemtjänst och hemsjukvård, sammantaget drygt 30.000 personer, längre bak i kön. Under veckan inleds vaccinationen av personer med hemtjänst och hemsjukvård i full skala. Vaccinet fördelas mellan länets vårdcentraler, som DN berättat.

– Det är ju en självklarhet att om man använder mer vaccin till en grupp så blir det mindre till en annan grupp. Vi såg att det riskerade att bli så krisartat på sjukhusen att vi bedömde att det var nödvändigt. Det vi inte visste var hur utvecklingen skulle bli med vaccinleveranserna. Vi fick rätt stora utfästelser när det gällde vaccin, som har uteblivit.

”För att klara akutsjukvården så fattade sjukvårdsledningen beslutet att prioritera den här gruppen – det var ett medvetet beslut. Man kan diskutera om det var rätt eller fel”, säger Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd.
”För att klara akutsjukvården så fattade sjukvårdsledningen beslutet att prioritera den här gruppen – det var ett medvetet beslut. Man kan diskutera om det var rätt eller fel”, säger Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd. Foto: Nicklas Thegerström

Anna Starbrink pekar också på svårigheter att hantera och transportera Pfizer-Biontechs vaccin, som därför inte bedömdes som lämpliga att använda i människors hem.

– Vi hoppades mycket på Astra-Zenecas vaccin, som sedan inte visade sig vara lämpligt för personer över 65 år. Det är olika saker som spelat in.

Tycker ni att ni varit transparenta med att människor med hemtjänst och hemsjukvård skulle hamna längre bak i kön?

– Jag tycker att vi har försökt berätta hur vi har tänkt och att vi lyfte upp dem som jobbade i vården gick vi ut tydligt och beskrev. Så har vi försökt beskriva hur det ligger till med minskade doser. Det var ju något vi inte förutsåg när vi fattade beslutet.

I liberalernas pressmeddelande från 8 januari beskrivs det som att priogrupp ett och två började vaccineras parallellt, inte att personer med hemtjänst skulle få vänta.

– Det är ju sant också – sjukvårdspersonalen ingick inte i Folkhälsomyndighetens priogrupp ett. Jag tycker att vi har varit tydliga med att vi lyfte upp dem. Det är ju underförstått att vi använder allt vaccin vi har.

När tidningen Senioren gjort en sammanställning av vaccinationerna i samtliga regioner visar det sig att Region Stockholm är sämst i landet på att vaccinera äldre över 70 år. Av de som hittills vaccinerats i regionen är en övervikt av personer, under 70 år som vaccinerats mot covid-19. Endast 30 procent av de som fått första dosen är i åldrarna 70 år och uppåt, visar även den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten.

– Man kan också säga att det är en övervikt av människor som jobbar med covid-sjuka, men också av personer som jobbar i särskilda boenden och om med hemtjänst som vaccinerats.

Regionens egen statistik visar att 37.000 vårdanställda har vaccinerats med minst en dos, jämfört med 25.000 äldre i särskilt boende och hemtjänst.

Sköra äldre har pekats ut som särskilt utsatta för covid-19, och av de som avlidit i sjukdomen är den stora majoriteten över 70 år. Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska den med störst behov få vård först, och Anna Starbrink tycker att regionens prioritering möter målsättningen.

– Det är viktigt att ha vårdpersonal som kan ta hand om dem som drabbas, därför håller jag inte med om att det skulle vara fel. Problemet är att vi håller på med en ransoneringsordning för att vi inte har vaccin.

Läs mer:

30 doser väntas till skärgårdens sköraste

Region Stockholm lovar att klara vaccinationsmålet till 30 juni

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt