Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

StreetGäris: ”Våra olikheter är vår styrka”

Suada Gruda, styrelseledamot i StreetGäris.
Suada Gruda, styrelseledamot i StreetGäris. Foto: Privat

Poesi, graffiti, yoga och stand up, det finns många olika sätt att uppmärksamma den internationella kvinnodagen. Nätverket StreetGäris firar med en dag full aktiviteter i Vällingby.

– Vi ska uppmärksamma den internationella kvinnodagen och fira vår födelsedag, säger Suada Gruda, styrelseledamot för StreetGäris.

Nätverket StreetGäris och Kulturhuset Stadsteatern bjuder in till en heldag med aktiviteter för att uppmärksamma den internationella kvinnodagen, bland annat poesitimme, musikframträdande, stand up och fest.

– StreetGäris är en intersektionellt feministisk och antirasistisk förening, framför allt via en facebookgrupp för kvinnor och icke-binära, det vill säga alla som inte definierar sig som män. Gruppen är en plats för att diskutera, peppa och lära av varandra. Vi har också egna verksamheter och är med på olika panelsamtal, säger Suada Gruda, styrelseledamot i StreetGäris.

Förutom att uppmärksamma den internationella kvinnodagen kommer StreetGäris också fira att de bildades för fyra år sedan.

– Vi grundades i Husby men i dag är nätverkets medlemmar spridda över hela Sverige. I grunden handlade det om att det var flera kvinnor och icke-binära från orten som upplevde att de inte fick sina röster hörda. Vi pratar mycket om representation och vårt motto är att våra olikheter är vår styrka, säger Suada Gruda.

Vad tycker du om den internationella kvinnodagen?

– Jag tycker att det är jättebra att den finns men jag önskar att den inte behövdes, det borde vara självklart att det ska vara jämställt. Vi borde inte behöva skrika och protestera för våra rättigheter, men det måste vi göra och det behövde andra före oss göra. Det är bra att det finns en dag som uppmärksammar den kampen världen över.

Läs mer om Internationella kvinnodagen här

StreetGäris – och tips på andra evenemang

Vad: 8 mars med StreetGäris.

När: 09.00-23.00.

Var: Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby.

Pris: Fri entré.

Ytterligare några evenemang som anordnas under kvällen:

Women’s Wednesday - standup comedy med bara kvinnliga komiker. Se komikerna Josefin Sonck, Elena Gabets, Therese Sandin, Felicia Tomala, Elin Almén och Cissi Wallin. Alla över 18 år är välkomna.

När: 20.00.

Var: Södra sällskapet, Åsögatan 111.

Pris: 120 kronor.

Ladies Fight, humorgala på Södra teatern. Fira dagen med skratt till förmån för afghanska flickors skolgång. Bland komikerna finns Lill-Marit Bugge, Cissi Wallin Blomberg, Elina Du Rietz, Melody Farshin och Yvonne Skattberg. Alla över 13 år är välkomna.

När: 19.00-22.00.

Var: Södra teatern.

Pris: 250 kronor.

Kvinnodagskonsert i Eric Ericsonhallen. Konserten ges i samarbete med Sensus, Kulturskolan Stockholm samt Organisationen Kvinna till Kvinna. Det bjuds på ett svenskt uppförande av Karl Jenkins ADIEMUS - Songs of Sanctuary.

När: 19.30-20.45.

Var: Eric Ericsonhallen.

Pris: Barn, student, pensionär 140 kronor, vuxen 20 kronor.

Måla graffiti med Juntan på den lagliga graffitiväggen i Tantolunden. Alla tjejer, transpersoner och queers är välkomna.

När: 18.00.

Var: Lagliga graffitiväggen i Tantolunden.

Pris: Gratis.

International women's day yoga. Lululemon athletica i Stockholm anordnar yogapass med DJ för att fira kvinnor.

När: 18.00-20.00.

Var: A house, Östermalmsgatan 26.

Pris: Gratis.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.