Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Strejken fortsätter utanför Lagena

Den vilda strejken på vid Systembolagets lager i Jordbro utanför Stockholm fortsätter, samtidigt återupptogs förhandlingarna mellan fack och arbetsgivaren Lagena.

 På tisdagsmorgonen möttes de strejkande av en polisspärr. Tumult uppstod när arbetarna försökte stoppa personal inhyrd från bemanningsföretag att komma in i lokalerna. Under dagen återupptogs förhandlingarna mellan facket och företagsledningen.

- Företaget vill inte gå oss till mötes över huvud taget, sade Handels ombudsman Hans Boberg, till TT.

Vid 17-tiden fortsatte förhandlingarna mellan facket och arbetsgivaren men inget resultat uppnåddes. Vd:n Per Öhagen sade till DN.se strax efter förhandlingarna avslutats att man kommer lyssna på arbetstagarkonsulterna under onsdagen.

- De ska lämna en delrapport så får vi se vad som händer. Jag förstår att många är besvikna över att det har blivit så här, säger han.

Handels har tidigare framför att man vill att företaget drar tillbaka varslet som är lagt. Det kommer Lagena inte att göra, säger Per Öhagen. 

- Inte i nuläget med tanke på den situation vi har med kraftiga svängningar i orderingången, säger han.

På tisdagsmorgonen möttes de anställda på Lagena v sex-sju polisbilar. De strejkande har fått sina passerkort spärrade och kan inte komma in i lokalerna.

– Vi möttes av polisavspärrningar som ska hindra oss från att återuppta blockaden. Det är lika mycket en lockout som en strejk nu, säger Patrik Olofsson, före detta klubbordförande i Handels, som organiserar strejken.

Arbetsgivaren Lagena dementerar lockout. Inpasseringskontrollen har man skärpt för att garantera att inga obehöriga nu tar sig in i lokalerna, menar Martin Dahlin, personalchef vid Lagena.

- Den här protestaktionen är inte en legal åtgärd. Vi har inte lockoutat några medarbetare. Polisen är inkopplad för att säkerställa en fungerande utlastning av varor. När någon vill komma tillbaka och jobba är det inga problem, jobbar vi så jobbar vi, säger Martin Dahlin till DN.se.

Strejken inleddes på måndagsmorgonen som en protest mot stundande varsel. Arbetarna menar att de som hotas av uppsägning kommer att ersättas av personal från bemanningsföretag, trots att företaget hänvisar till arbetsbrist. Arbetsgivaren menar att de 33 varslen är oundvikliga, och att man hoppas att hittills fruktlösa förhandlingar med fackrepresentanterna ska leda till en lösning.

– För att vi ska kunna behålla våra kunder måste vi ha en personalstyrka som är anpassad efter de behov vi har, också i perioder av lägre ordervolym. Under topparna kommer vi att ta in extrapersonal, fortsätter Martin Dahlin.
 

Ett femtiotal anställda vid Lagena har blockerar infarten till lagret och hindrar inhyrd personal från bemanningsföretag från att komma in. Tumult uppstod på morgonen när några personer från ett av bemanningsföretagen försökte springa in genom de strejkandes mur. En person bland de strejkande har polisanmälts för misshandel i samband med händelsen.

Klockan 13 inleds nya förhandlingar mellan arbetsgivaren och arbetarnas fackliga representanter. 

Fotnot: Lagena är ett dotterbolag till Systembolaget som distribuerar alkoholdrycker, bland annat till Systembolaget, restauranger och grossister i Norden. Företaget har 164 anställda med huvudkontor i Jordbro.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.