Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Stress kan bidra till minskad fertilitet”

Angelica Lindén Hirschberg, professor vid Karolinska institutets enhet för obstetrik och gynekologi.
Angelica Lindén Hirschberg, professor vid Karolinska institutets enhet för obstetrik och gynekologi. Other: Pressbild

Angelica Lindén Hirschberg är professor vid Karolinska institutets enhet för obstetrik och gynekologi. Hon forskar kring hormonella tillstånd och hur de påverkas av stress.

- Akut stress ökar stresshormoner som kortisol, medan kronisk stress kan leda till utslaget hormonsystem så att stresshormonerna istället blir låga. Hos kvinnor kan långvarig stress ge menstruationsrubbningar, en minskad förmåga att bli gravid och större problem av premenstruella symtom som PMS och PMDS.

De bakomliggande orsakerna hänger ihop med hur stresshormoner kan påverka hjärnan och hämma det hormonella system som styr menstruationscykeln och den reproduktiva förmågan.  

- Ökning av kortisol i blodet som syns hos personer vid akut stress tycks inte vara lika alert hos personer som lider av kronisk stress. Det innebär att den positiva effekten av stresshormoner, som att man blir mer skärpt i en stressad situation, uteblir, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Att många kvinnor som lider av premenstruella symtom som PMS och PMDS vittnar om ökade problem vid hård stress kan ha sin förklaring i förändrad stresskänslighet - som i sin tur kan ha sin grund i rubbad kortisolutsöndring. 

Att kortisolproduktionen hänger ihop med hypotalamus, regionen i mellanhjärnan som i sin tur påverkar hypofysen, innebär att stress även har samband med andra hormonella tillstånd som till exempel sjukdomar i sköldkörteln.

- Svår stress kan i vissa fall bidra till störd sköldkörtelproduktion, antingen för mycket eller för lite sköldkörtelhormon, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.