Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Strid om åldersbestämning av unga ensamkommande

Foto: Roger Turesson

Länets kommuner hade planerat för att ta emot 888 ensamkommande barn under 2015. Det blev 5.521. Nu kräver fyra moderata kommunalråd att Migrationsverket ska åldersbestämma de asylsökande – annars anser de att kommunerna i länet bör göra det själva.

– Osmakligt, anser Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd (S).

– Länets kommuner lyckades ta emot väldigt många barn och unga på kort tid. Några lösningar blev dyra, men vi klarade det, säger Mats Gerdau (M), ordförande i Kommunförbundet i Stockholms län, KSL, och kommunalråd i Nacka.

I en snart färdig rapport från KSL konstateras att de flesta kommuner hade stora problem med att hitta boende. Av de 5.521 ensamkommande placerades 1.543 i den egna kommunen, 1.937 placerades i andra kommuner i länet och 722 barn i kommuner i andra län. Vanligaste placeringen var jourhem (59 procent), HVB-hem (26 procent), familjehem (8 procent) och övriga boenden (7 procent).

– Även om kommunerna klarade det akuta läget är få nöjda. Många har ansvar för barn som är utsprida över hela landet, säger Emil Lindqvist, enhetschef på KSL.

Men exakt hur stora kostnaderna varit har inte KSL lyckats ringa in. Kommunerna får en schablonersättning på 1.900 kronor per dygn och barn av Migrationsverket, men de verkliga kostnaderna har i många fall varit betydligt högre, enligt KSL.

Ett jourhemsboende kan till exempel kosta allt mellan 600 och 4.500 kronor per dygn, ett dygn på HVB-hem allt mellan 1.400 och 6.300 kronor per dygn.

– När rapporten är helt klar vet vi. Jag anser att staten ska kompensera kommunerna fullt ut, säger Mats Gerdau.

Fyra av hans partikamrater, kommunalråden i Österåker, Täby, Danderyd och Haninge, har ett annat förslag:

– Migrationsverket måste åldersbestämma alla fall som är tveksamma redan från början. Om inte staten tar det ansvaret kommer vi i kommunerna att börja göra det, både av ekonomiska och sociala skäl, säger Leif Gripenstam (M), kommunråd i Täby.

Han uppskattar, på basis av erfarenheter i Norge, att en tredjedel av dem som uppger att de är under 18 år i själva verket är äldre.

– Det betyder att vi blandar barn och vuxna på våra boenden. Det är olämpligt. Vi ska heller inte behöva ordna gymnasieskola åt personer som är 25 år, forsätter Leif Gripenstam.

Han varken kan eller vill dock kvantifiera eventuella överåriga bland de 208 ensamkommande som Täby tog emot förra året. Enligt Michaela Fletcher (M), kommunalråd i Österåker, kan kostnaden för ett ensamkommande barn uppgå till 1,5 miljoner per år, medan en vuxen asylsökande kostar en kommun 166.000 kronor per år.

Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd, är starkt kritisk till utspelet.

– Det är pinsamt att det är moderater i de kommuner som tar emot minst antal flyktingar som gnäller mest. Det här handlar bara om osmaklig signalpolitik.

Meningarna går i sär om det i dag finns några vetenskapligt belagda och rättssäkra metoder för att åldersbestämma tonåringar. Mats Gerdau (M), är dock inte främmande för att kommunerna själva börjar åldersbestämma de flyktingar som anvisas dem.

– Oavsett hur stor andel det handlar om, är alla överens om att det finns de som är äldre än 18 år i den här gruppen. Det rimliga är att Migrationsverket gör en åldersbestämning, men gör de inte det får vi i kommunerna titta på frågan.

Fakta. Kommunens ansvar

Kommunerna ska:

Ordna ett boende, utse god man, utreda barnets behov, medverka till god vård och fostran och i övrigt gynnsamma uppväxtförhållanden.

Verka för lämplig utbildning.

Ansöka om eller anmäla behov av vårdnadshavare om barnet beviljas uppehållstillstånd.

Migrationsverket har att pröva den asylsökandes identitet och ålder. Migrationsverkets rättsenhet har dock slagit fast att deras ”bedömning inte binder andra myndigheter, exempelvis kommuner”. Det öppnar alltså för kommuner att göra en egen åldersbestämning.

Regeringen föreslog i november medicinsk åldersbestämning av flyktingar, och frågan utreds av Socialstyrelsen. Det görs genom röntgen av handleder och visdomständer. Metoden är omstridd bland läkare och tandläkare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.