Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Striden om tennishallen fortsätter

Den långvariga striden om Janne Lundqvists tennishall på Kungsholmen kan sluta med att hallen blir kvar mitt i Strandparken – men att den grävs ned. Ärendet om att begära en planändring har stoppats i sista stund i väntan på en utredning om en underjordisk hall.

En tennishalls vara eller inte vara är sällan en stor politisk fråga. Undantaget är Janne Lundqvists tennishall. Den ligger kvar mitt i den nya Strandparken på Kungsholmen efter en politisk kovändning 2005.

Då räddades hallen undan rivning sedan Vänsterpartiet ändrat sig och fått alla andra partier med på ett löfte om att hallen skulle få bli kvar till dess att staden hittade en ny plats för den.

Det har staden misslyckats med. För en dryg månad sedan gjorde Moderaterna en kovändning och presenterade ett förslag där hallen ligger kvar i parken men görs snyggare och får ett grönt sluttande tak.

Det förslaget har mötts av starka proteser från många som bor i området och längtat efter att få en ”hel” park. Den rödgröna oppositionen har också gjort tummen ned.

– Om man vill flytta hallen finns det andra platser. Det är jag säker på, säger Lars Arell (S), som sitter i exploateringsnämnden.

Exploateringsnämnden skulle i dag torsdag ha begärt en ny detaljplan där hallen får vara kvar i parken. Men endast ett dygn före mötet ströks ärendet från dagordningen.Folkpartiet går inte med på att hallen får stå kvar.

– Vi vill helst att den byggs någon annanstans. Men ska den vara kvar måste den grävas ned så den inte stör parken, säger Daniel Forslund, Folkpartiets gruppledare i exploateringsnämnden.

Nämndens ordförande Joakim Larsson (M) tycker att förslaget om en hall med grönt tak är en bra lösning, men inser att han inte har någon stabil majoritet.

– Nu ska vi utreda om det är tekniskt och ekonomiskt möjligt att gräva ned hallen. Jag är inte säker på att det går. Men om det går är det en bra lösning, säger Joakim Larsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.