Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Strömavbrott i hela Södertälje – Astra Zeneca evakueras

Astra Zenecas personal har evakuerats på onsdagsförmiddagen efter att Södertäljes elförsörjning slocknat helt, oavsett vilken leverantör hushållen har. Orsaken var ett tekniskt fel hos elnätsägaren Vattenfall.

Vid 13-tiden meddelade företaget att läget stabiliserats.

– I samband med strömavbrottet upplevde vi en del utmaningar med att hålla uppe trycket i några system. Vi kallade på räddningstjänst och som en proaktiv åtgärd evakuerade vi personalen från våra tillverkningslokaler i Snäckviken till två olika samlingspunkter, säger Astra Zenecas kommunikationsdirektör Jacob Lund som understryker att inget läckt och ingen har skadats.

Enligt Jacob Lund har företaget ett reservsystem för elförsörjning som startade vid strömavbrottet utan problem, men att de evakuerade personalen eftersom de behövde starta om de vanliga systemen när elen kom igång igen.

Södertäljes brandförsvarsförbund uppger att tanken på Astra Zeneca innehåller ämnet isopropylamin, en mycket brandfarlig vätska som är frätande och kan orsaka både andnöd och medvetslöshet. Systemen ska ha kommit igång igen vid klockan 11 och uppges vara riskfria, men på grund av diverse säkerhetsrutiner och att man vill att alla nivåer ska återställas helt har de uppemot 2.000 evakuerade inte släppts tillbaka in ännu. De som jobbade förmiddagsskiftet fick gå hem vid 13-tiden.

Patricia Karlsson, förrådsoperatör på Astra Zeneca.
Patricia Karlsson, förrådsoperatör på Astra Zeneca. Foto: Lisa Mattisson

– Jag har aldrig varit med om det här tidigare. Det var lite skumt och man blev lite orolig när man inte vet vad det är som händer. Men vi har fått träning och de har visat evakueringsplatserna där man ska samlas och så, säger Patricia Karlsson som är förrådsoperatör på Astra Zeneca och har stått utanför byggnaden sedan klockan nio.

Kollegan Tony Chahine, maskinoperatör, är inte oroad:

– Jag tror att vi är säkra här, det är inga problem. Vi har väldigt hög säkerhet, säger han.

Tony Chahine, maskinoperatör på Astra Zeneca.
Tony Chahine, maskinoperatör på Astra Zeneca. Foto: Lisa Mattisson

Även den intilliggande byggnaden för KTH Campus har evakuerats.

Strax efter klockan 12 gick brandlarmet på KTH igång. Enligt polisen kan det ha med utrymningen på Astra Zeneca att göra och det ska inte vara någon fara. Men studenter och personal får stanna utanför tills det är bekräftat och faran är över.

Linda Bepathe arbetar som lokalvårdare på Astra Zeneca. Hon säger att många sprang ut till parken när larmet tjöt utan att få med sig sina inpasseringskort och mobiltelefoner. 

– Jag tänkte att det kanske var något allvarligt som hade hänt. Så då sprang vi ut här till parken för det kändes tryggare att vara utanför. Nu vet jag inte om det är så säkert att komma in igen, säger Linda Bepathe.

Vid 17-tiden beslutade polis och räddningstjänst att häva spärrarna och släppa in personal i byggnaden igen. Dock bara för att hämta sina tillhörigheter, sedan fick de gå ut igen.

– Det är ingen direkt risk, men tryck- och temperaturnivåerna i den aktuella tanken är fortfarande lite för höga. Så det kommer inte att bli någon tillverkning under eftermiddagen och kvällen, vi får se om vi kan komma igång igen till nattskiftet, säger Jacob Lund.

Att delar av verksamheten med tusentals anställda därmed missar en hel arbetsdag blir självklart en ekonomisk smäll, menar han.

– Men det får vi räkna på senare. Vi har valt att ta det försiktigt och är bara glada att ha kunnat undvika skador och olyckor.

Personal på Astra Zeneca har evakuerats.
Personal på Astra Zeneca har evakuerats. Foto: Lisa Mattisson

Hela Södertälje kommun samt delar av Ekerö och Nynäshamn drabbades på onsdagen av en knapp halvtimmes elavbrott. Anledningen var ett fel i en av Vattenfalls så kallade regionnätstationer som leder strömmen till Telge Energi som uppger att 37.250 hushåll i Södertälje drabbats och omkring 12.000 i övriga områden. 

Mikael Björnér, kommunikationschef på Vattenfall Eldistribution, förklarar att problemet närmare bestämt uppstått i en transformatorstation i Kolbotten, norr om E4 mellan Södertälje och Salem.

– De största ledningarna på 400 kilovolt tas ner till regionnätsledningar på 70 kilovolt och där vi transformerar ner strömstyrkan till Telge Energis lokalnät finns en så kallad frånskiljare som slår av strömmen tillfälligt när vi ska göra underhåll. Det är den frånskiljaren som är trasig, säger Mikael Björnér.

– Elnät är byggda på så sätt att tekniker kan koppla om strömmen till andra ledningar och det innebär att olika områden i Södertäljeregionen successivt får tillbaka strömmen under förmiddagen.

Trafikverket uppger att det har varit störningar i pendeltågstrafiken söder om Stockholm på grund av elfel. Men tågen rullar igen från lunchtid.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.