Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 23:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/strommen-tillbaka-tidigast-den-18-januari/

STHLM

Strömmen tillbaka tidigast den 18 januari

Runt 6.500 kunder är strömlösa utmed Roslagskusten, de flesta i Norrtälje kommun.
Runt 6.500 kunder är strömlösa utmed Roslagskusten, de flesta i Norrtälje kommun. Foto: Alexander Mahmoud

Vattenfalls tidigare prognos för reparationsarbetet av elnätet i Norrtäljeområdet håller inte. På vissa öar i Roslagen är strömmen tillbaka tidigast om drygt en vecka. På sina håll kan det vara strömlöst ända till den 25 januari.

Anton Säll
Rätta artikel

Vattenfalls tidigare prognos har varit att elnätet ska vara återställt den 10 januari. Men den prognosen kommer man inte att kunna hålla, enligt ett nytt pressmeddelande från energiföretaget.

På vissa av öarna i Roslagen kan det dröja ända till den 25 januari innan elen är tillbaka. 

”Öarna i Roslagens skärgård är extra hårt drabbade och arbetet försvåras där fastlandsförbindelse saknas. Prognosen för när elen ska vara tillbaka för dessa kunder har därför flyttats fram från 10 januari till 18-25 januari”, skriver Vattenfall i pressmeddelandet.

Läs också: Norrtälje kan begära hjälp från Försvarsmakten

Vattenfall uppmanar även fortsättningsvis människor i området att inte röra sig i närheten av nedfallna elledningar.

”Det är fortsatt förenat med stor fara att röra sig i terrängen i de stormdrabbade områdena längs Upplandskusten, Roslagen och Stockholms skärgård. Tänk på säkerheten och gå inte nära en elledning som ligger på marken då den kan vara strömförande. Försök inte själv att ta bort träd som blåst ner över elledningar utan anmäl detta till Vattenfall Eldistribution”, skriver Vattenfall.

På fastlandet bedöms dock reparationerna att bli färdiga till den 10 januari, med reservation för att lokala fel kan ställa till det i enstaka fall.

Enligt Vattenfalls egna uppgifter arbetar drygt 500 personer med reparationer och röjning efter stormen. I nuläget är det ungefär 6.300 hushåll i Norrtälje kommun som inte har ström.

Läs mer: Granen föll en knapp meter från sovrummet