Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 13:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/studio-dn-23-juni-vardpersonal-anklagar-chefer-for-att-ljuga-om-coronavarden/

STHLM

Studio DN 23 juni: Vårdpersonal anklagar chefer för att ljuga om coronavården

DNs podd Studio DN sänder varje dag från klockan 06.00

När DN under försommaren berättat om äldre covidsjuka som blivit bortprioriterade av vården, har Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör förnekat det. Men nu har läkare trätt fram och anklagat ledningen för lögn.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Vårdpersonal anklagar chefer för att ljuga om bortprioriteringar under pandemin
0:00 / 15:17

I dagens Studio DN samtalar programledaren Augustin Erba med DN:s reportrar Anna Gustafsson och Lisa Röstlund om granskningen av vårdens prioriteringar under coronapandemin.

– Från källor inifrån intensivvården har vi tidigt i pandemin fått information om att det internt gick ut att man skulle behöva prioritera mycket hårdare än normalt. Sedan har vi fått rapporter och beskrivit fall där äldre har prioriterats bort i vården. Det senaste vi har rapporterat om handlar om att läkare nu säger att regioncheferna sagt att man inte har gjort prioriteringar utöver det normala, men att det är en lögn, säger bland annat en överläkare på Ecmo på Karolinska, säger Lisa Röstlund.

– Personer som jobbar inom vården, men som inte velat framträda, har sagt att de inte känner igen sig i de som chefläkarna säger. På pappret har man sagt att vi har så många förberedda vårdplatser, så att vi behöver inte prioritera. Men de som jobbar i verksamheten har beskrivit en helt annan verklighet. De har också sagt att de här är en helt annan typ av intensivvård än vi är vana vid. De har liknat det vid krigssjukvård, säger Anna Gustafsson.

Hur tror ni att det går under hösten med vårdskulden?

– Vi har en vård där många som har jobbat med covid-19-patienter är totalt utarbetade och nära att gå in i väggen. Det hör vi från flera håll. Att i det läget ta sig an den här stora vårdskulden kommer att bli minst sagt problematisk, säger Anna Gustafsson.

Lyssna på avsnittet här:

STUDIO DN  
Vårdpersonal anklagar chefer för att ljuga om bortprioriteringar under pandemin
0:00 / 15:17

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs också: ”Lögn att patienter inte prioriteras bort”

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt